Gå til hovedindhold

To 14-årige piger fra Birkerød kåret som Årets Unge Forskere

Vindere af Unge Forskere Junior 2017

Hovedprisen i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence for skoleelever, Unge Forskere, går i år til to elever fra Bistrupskolen i Birkerød. Prisvindernes projekt handler om at give hvalerne bedre livsbetingelser.

Olivia Rygaard-Hjalsted og Ayumi Mayer fra 8. klasse på Bistrupskolen i Birkerød blev tirsdag kåret som Årets Unge Forskere 2017. De to nordsjællandske supertalenter vandt samlet juniorkategorien foran 49 andre finaleprojekter i Danmarks største landsdækkende naturvidenskabelige talentkonkurrence, Unge Forskere, der blev afviklet under Science i Forum i København.

Olivia og Ayumi har lavet et interaktivt målingssystem, der kan monitorere den menneskeskabte støjforurening i havene. Støjen er årsag til smerte, sygdomme, stress og dødsfald blandt hvaler. Elevernes målingssystem kan sikre, at støjniveauet aldrig overskrider en vis maksimumsgrænse.

”Et af problemerne er, at de store fragtskibe sejler hurtigt – hvis de sætter hastigheden lidt ned, støjer de også mindre. Ved at sætte mikrofoner op under vandet, som sender besked til myndighederne, når støjniveauet bliver for højt, kan myndighederne sende besked til skibene om at sætte farten ned – lidt ligesom med fartmålere langs vejene,” forklarer Olivia Rygaard Hjalsted og tilføjer:

”Og så er der jo den ekstra fordel, at de også sparer brændstof, når de sætter farten lidt ned.”

Unge Forskere-juryen, der består af naturvidenskabelige eksperter, begrunder bl.a. valget af de to unge forskere med, at de har formået at belyse deres problemstilling fra mange forskellige faglige vinkler, og at de har leveret en særdeles overbevisende præstation både i forhold til projektets faglige basis og formidlingen af det.

”De leverer både et produkt og et forslag til, hvordan man kan integrere projektet i eksisterende interesseorganisationer og fragtindustri”, hedder det i begrundelsen.

Kongelig prisoverrækkelse

Prisen blev overrakt af undervisningsminister Merete Riisager og protektor for Unge Forskere H.K.H. Prins Joachim i Forum i København. I sin tale i forbindelse med overrækkelsen sagde prinsen blandt andet:

“Jeg håber inderligt, at I vil fortsætte med at udvikle jeres talent til gavn for jeres hjerner og for hele samfundet. Der er ingen tvivl i mit sind om, at I har potentialet til at gøre en forskel, det er tydeligt, når man ser, hvad I har frembragt med den relativt begrænsede tid og økonomi, I har haft til rådighed. Jeg er imponeret over jeres iderigdom!”

Forskertalenter fra hele Danmark

I alt havde 114 grundskoleelever og 60 gymnasieelever kvalificeret sig til den nationale finale i Unge Forskere efter fem semifinaler i landets regioner. Konkurrencen er todelt – i finalen er der 50 grundskoleprojekter og 50 gymnasieprojekter.

Der blev uddelt priser til vindere i tre forskellige spor: Life science, physical science og technology. Udover vinderpriserne dystede deltagerne om præmier for over
300.000 kr., samt en lang række særpriser og rejselegater.

Forskertalenterne kommer fra grundskoler og almene og tekniske gymnasier i hele Danmark.

Projektleder i Unge Forskere, Katrine Bruhn Holck, glæder sig over det stadigt højere niveau, der er blandt science-projekterne:

”Det er fantastisk at se, hvor stor viden, de unge deltagere har - det rækker langt ud over deres alder. De er både nysgerrige og innovative i deres tilgang til de problemstillinger, de har arbejdet der ligger til grund for deres projekter. Jeg håber, at de unge mennesker fortsætter i samme retning, og at vi som samfund støtter op om dem og fortsat udfordrer dem til at skabe en bedre fremtid for os allesammen.”