Gå til hovedindhold

Den gode poster

Præsentationen over for juryen betyder meget, hvis du går videre til semifinalen eller hele vejen til den store finale i Forum. 

Gode råd om poster, stand og præsentation

  Posterens indhold

  Vigtigt at huske:

  •  Skriv kortfattet, så læseren ikke giver op
  •  Punktopstilling er din bedste ven og tvinger dig til at skrive kort og præcist
  •  Lav illustrationer der, hvor det giver mening
  •  HUSK at tage forsøgsopstilling eller prototyper med til din præsentation! Det virker!

  1. Titel og navn

  Titlen på posteren er det, der fanger læseren, så den må gerne være lidt sjov eller anderledes.
  Under titlen med en mindre skriftstørrelse, skrives navn(e) på forfatteren(e) samt hvilken skole, du repræsenterer. Du kan også skrive din/jeres e-mailadresser.

  2. Introduktion

  Introduktionen starter ved den naturvidenskabelige arbejdsmetodes første led: Observationen. Du har bemærket noget interessant. Det kan være, at du har undret dig over en genstand eller en hændelse og har stillet dig selv spørgsmål: Hvad er det? - Hvorfor sker det? - osv. Introduktionen er en kort baggrund for projektets berettigelse. I denne fase må der ikke være løsningsforslag, metoder eller resultater.

  3. Problemformuleringen eller målet med projektet

  På engelsk bliver dette punkt kaldt ”Aim”, altså mål. Det er i bund og grund en kort og præcis problemformulering.

  4. Baggrund

  Her beskrives den teoretiske baggrund for projektet. Det kan være ny viden inden for rammerne af dit projekt, som du har gjort særlig brug af, eller anden væsentlig viden, som er nødvendig for fuldførelsen af projektet.

  NB! Kun det allervigtigste teori skal bringes frem her. En tommelfingerregel kan være kun at nævne det, som inden for dit problemfelt ikke er alment kendt (eller for Junior - ikke alment kendt på klassetrinnet).

  5. Hypotese

  Evaluér hvilke mulige løsninger, der kan findes inden for dit problemfelt og gæt på, hvilke resultater du vil komme til at se.

  6. Materialer og metoder

  Afhængig af projekttype indeholder dette punkt blot ”metode” eller deles op i to punkter: ”materialer” som første punkt og ”metoder” som andet punkt. Sidstnævnte gælder særligt de teknologiske projekter.

  7. Resultater

  Dette vigtige punkt på din poster er oftest et af de sværeste, for her gælder det især om at kunne begrænse sig, da det oftest er et af de punkter, som fylder mest i din projektbeskrivelse. Sørg for kun at præsentere de vigtigste resultater og saml gerne flere resultater i et diagram eller skema. Det er meget vigtigt, at at resultaterne er lette at afkode. 

  De resultater der ikke bliver nævnt på posteren, vil du have mulighed for at præsentere mundtligt, vise fra din logbog eller rapport.

  8. Diskussion og konklusion

  Her skal resultaterne diskuteres. Hvorfor fik du de resultater, du gjorde, og hvordan kunne du have undgået nogle af de fejl, der opstod undervejs? Hvordan kan du arbejde videre med projektet for at gøre det bedre? Herefter skal der konkluderes på dine resultater. Passede din hypotese med dine resultater - hvad opnåede du?

  For at gøre det lettere at begrænse sig, kan det være en fordel både for dig og læseren at opstille, især din konklusion, i punktform.

  Du kan evt. præsentere din diskussion i forbindelse med resultaterne. Vælg den form du synes giver det bedste overblik.

  9. Referencer

  Noget juryen lægger meget vægt på er, at man husker at kreditere de forfattere og forskere, man har brugt i forbindelse med sit projekt. Det kan godt være svært at finde ud af, hvor mange referencer man skal tage med på sin poster, men som hovedregel skal du kun bruge referencer på de ting, der, inden for dit felt, ikke er alment kendt. Det helt store problem både i rapporter, projektbeskrivelser og postere er opskrivningen af referencer, og der er meget delte meninger om, hvordan de skal sættes op. Det bedste råd vi kan give jer er at bruge samme metode, som i jeres hovedreferencer, altså de vigtigste artikler.

  Tips og tricks til at vælge et program til at lave en god poster

  Der er som udgangspunkt tre programmer, som du kan bruge til at lave din poster, men er du mere tryg ved et andet program, skal du bare give dig i kast med det.

  Husk at undersøge hvor du trykker din poster, hvilken størrelse, den skal have og læg en plan for, hvordan det kommer til at se ud på det store område, du har til rådighed ved semifinalen, men især til finalen, hvor der er ekstra plads. Find mål for standene her. 

  For hverdagsbrugeren

  Et rigtig godt redskab til brugeren, der ikke vil have for avancerede værktøjer, er PowerPoint. Med PowerPoint kan du selv indstille papirstørrelsen til fx A0 og derefter indsætte tekst, billeder og grader, som hvis du sad med et Word-dokument og skrev en rapport. Mere simpelt bliver det ikke.

  For superbrugeren

  For jer, der elsker at nørde, er programmerne illustrator eller inDesign nogle af de mest anvendte og bedste programmer til at lave postere. Med lidt øvelse bliver arbejdsgangen meget simpel. Du finder både illustrator og inDesign i Adobes CS pakker.

  Gratisprogrammer 

  For dig, der gerne vil have et simpelt og gratis program til at lave din poster, er der flere alternativer. Med lidt software-snilde er programmerne lette at gå til og kan give nogle rigtig fede postere som resultat. Der er tale om programmer som: 

  • Paint.net
  • Gimp
  • DrawBerry

  Er du i tvivl om, hvordan du skal bruge programmerne, kan du (næsten) altid finde vejledninger på youtube.


  Hvis du mangler inspiration, har vi samlet en række eksempler på gode postere her. De er både lavet i henholdsvis power point, illustrator/inDesign og paint.net.

  Find størrelserne på din stand til semifinalerne og finalen.

  Når du skal vise dit projekt frem, er det vigtigt med en spændende stand og en gennemarbejdet plakat/poster. Derfor er det også vigtigt at du grundigt planlægger, hvordan du laver din poster i forhold til standområdet. 

  Semifinalerne

  Region Nord
  En planchevæg 1,70 m høj og 1,15 m bred, et bord 60 x 90 cm samt ét strømstik

  Region Midt
  En planchevæg 1,70 m høj og 1,5 m bred, et bord 60 x 90 cm samt ét strømstik

  Region Syd
  En planchevæg 94 x 237cm, et bord 80 x 120 cm samt ét strømstik

  Region Sjælland
  En planchevæg eller en væg, et bord 60 x 90 cm samt ét strømstik

  Region Hovedstaden
  En sort planchevæg 1,80 m høj og 1 m bred, et bord 60 x 90 cm samt ét strømstik

  Finalen
  Til finalen har du et ekstra stort udstillingsområde. Det består af to standvægge af en meters bredde, der er samlet med en aluminiumsprofil på midten. Unge Forskere bruger toppen af standvæggen, men udover det kan du bruge al pladsen. Du har også et bord til rådighed og selvfølgelig også mulighed for at få en stol og strøm til eventuelle apparater.

  Du kan downloade en tegning af standen med mål.