Gå til hovedindhold

Den gode seniorposter

Plakat sættes op - Unge Forskere 2018 - Foto: Jakob Vind © Astra

Hvad er en poster?

I semifinalen og til finalen skal dit projekt præsenteres på en videnskabelig poster. Den videnskabelige poster er en præsentation af dit projekt i plakatform. Den skal indeholde den vigtigste information om projektet og præsentere det på en lækker og overskuelig måde. I modsætning til rapporten skal den ikke indeholde alle projektets detaljer, og den må gerne være både personlig og indbydende. 

Tre generelle råd

  • Tydelig struktur - lav en tydelig struktur på posteren, som guider læseren gennem dit projekt
  • Figurer - brug figurer i stedet for tekst, hvor det kan lade sig gøre - fx til forsøgsopstilling og arbejdsproces
  • Kort og præcist - skriv kortfattet og præcist i en letlæselig skriftstørrelse

Herunder finder du en oversigt over, hvad din poster skal indeholde, hvilke programmer du kan lave posteren i samt information om vægstørrelserne på de enkelte semifinaler.

Posterens indhold

Din poster skal indeholde:

1. Titel og navn

Titlen på posteren er det, der fanger! Den må gerne være lidt sjov eller anderledes og gøre læseren nysgerrig. Det kan fx være dit forskningsspørgsmål, målet med projektet eller det nye, som du har fundet ud af.
Tænk på titlen som en avisoverskrift: Kort, skarp, præcis - og spændende!
Under titlen, med en mindre skriftstørrelse, skrives navn(e) på forfatteren(e) og skole. Du kan også skrive din/jeres e-mailadresser.

2. Introduktion

Hvorfor er projektet overhovedet interessant? Fortæl, hvad der motiverede projektet, hvorfor det er interessant i en bredere sammenhæng, og hvilket problem/spørgsmål projektet forsøger at løse/besvare.

3. Hypotese

Hvordan forventer jeg, problemet/spørgsmålet kan løses/besvares? Her præsenteres løsningsforslaget, der blev undersøgt i projektet, og hvorfor netop det forslag blev valgt.

4. Metoder

Hvad gjorde jeg? Her fortæller du om dit undersøgelsesdesign med fx eksperimenter/forsøg, som du brugte for at teste din hypotese. Brug gerne fotos og tegninger til at illustrere dine forsøgsopstillinger, eksperimenter og arbejdsgange.

5. Resultater

Hvad viste undersøgelsen? Her præsenteres data og resultaterne fra undersøgelserne.
Sørg for kun at præsentere de vigtigste resultater. Har du mange forsøgsdata, kan du fx samle flere resultater i tabeller, diagrammer, grafer eller modeller. Men husk, at det vigtigste stadig er, at resultaterne er lette at læse og forstå. Derfor er det også vigtigt, at der er navne og enheder på alle dine figurer og tabeller.

6. Diskussion og perspektivering

Hvorfor fik du de resultater, du gjorde, og hvilken betydning har undersøgelsen? Hvis noget gik anderledes end forventet, så diskuter hvorfor og hvilken betydning det har. Sammenlign med den eksisterende viden om området og fortæl, hvad netop din undersøgelse betyder i en større sammenhæng. Fortæl evt, hvordan du kan arbejde videre med projektet.

7. Konklusion

Passede din hypotese med dine resultater, og hvad opnåede du? Efter titlen er konklusionen ofte det første, læseren kigger på. Gør derfor konklusionen præcis og overskuelig. Det kan være en fordel at opstille din konklusion i punktform, hvis du har mange del-projekter i projektet.

8. Taksigelse

Hvem har hjulpet mig? De fleste har fået hjælp til deres projekt på den ene eller anden måde. Det er god stil at sige tak til dine hjælpere, og det gøres i dette afsnit. Det kan fx være din lærer, en forsker, en mentor, din mor eller en klassekammerat. Tak dem for deres bidrag på en venlig og personlig måde.

9. Referencer

Hvor ved jeg det fra? Skriv hvilke bøger eller informationskilder, du har brugt. Skriv også personer på, hvis du fx har fået hjælp af en forsker.

Programmer til at lave din videnskabelige poster

Der er som udgangspunkt tre programmer, som du kan bruge til at lave din poster, men er du mere tryg ved et andet program, skal du bare bruge det. 

Er du i tvivl om, hvordan du skal bruge programmerne, kan du (næsten) altid finde vejledninger på YouTube. Du kan også finde poster-skabeloner ved at søge efter "scientific poster template" på nettet.

Det populære valg

PowerPoint er et af de mest populære programmer til opsætning af posters, og det er lige til at gå til. Med PowerPoint kan du selv indstille papirstørrelsen til fx A0 (84.1 × 118.9 cm) og derefter indsætte tekst, billeder, grafer og baggrundsgrafik.

For superbrugeren

For jer, der elsker at nørde, er programmerne InDesign og Illustrator de mest anvendte og bedste programmer til at lave postere. De kræver lidt øvelse, men du kan både lave flotte figurer og posters. Du finder InDesign og Illustrator i Adobes CS pakker.

Gratisprogrammer 

Har du brug for et stærkt gratisprogram til din poster, så er Inkscape et godt bud. Det kræver lidt software-snilde at installere, men programmet er let at gå til og kan give nogle rigtig fede postere som resultat.

Find vægstørrelsen på din semifinale og finale

Det er vigtigt, at din poster passer til væggen til semifinalerne og finalen. Herunder finder du vægstørrelserne:

Semifinalerne

Region Nord
En planchevæg 1,70 m høj og 1,15 m bred, et bord 60 x 90 cm samt ét strømstik

Region Midt
En planchevæg 1,70 m høj og 1,5 m bred, et bord 60 x 90 cm samt ét strømstik

Region Syd
En planchevæg 2,37 m x 0,94 m bred, et bord 80 x 120 cm samt ét strømstik

Region Sjælland
En planchevæg eller en væg, et bord 60 x 90 cm samt ét strømstik

Region Hovedstaden
En sort planchevæg 1,80 m høj og 1 m bred, et bord 60 x 90 cm samt ét strømstik

Finalen

Til Science EXPO har du et ekstra stort udstillingsområde. Det består af to standvægge á en meters bredde, der er samlet med en aluminiumsprofil på midten. Unge Forskere bruger toppen af standvæggen, men udover det kan du bruge al pladsen.

Du kan downloade en tegning af finalestanden med mål i menuen til højre.