Indlæg

Den yngste juniorvinder nogensinde har udviklet et klimavenligt alternativ til tørretumbleren

Pavan Venkatraman, der går i 6. klasse, blev den hidtil yngste vinder af hovedkonkurrencen Unge Forskere Junior med sit projekt om et effektivt alternativ til tørretumbleren. Finalen i Unge Forskere blev en historisk triumf for de alleryngste. 

Hvorfor bruger vi egentlig ikke tørretumbler?

Det spørgsmål stillede 12-årige Pavan Venkatraman sin mor. Hendes svar blev starten på den undren, som satte Pavan i gang med projektet, som i dag indbragte ham den prestigefyldte titel som årets unge forsker.

Se mere om Pavan og hans projekt.

Pavan, der er elev på Bernadotteskolen i Hellerup ved København, tog sin mors svar til sig – at det var af hensyn til klimaet – og gav sig til at lede efter et effektivt og klimavenligt alternativ til tørretumbleren.

Han fandt frem til, at man kan tørre tøj effektivt med en ventilator, der kun bruger fem procent af den energi, en tørretumbler bruger.

“Det mest spændende ved mit projekt er nok, at jeg har lavet et fugtmålersystem, som kan måle fugten i tøjet og som standser ventilatoren automatisk, når tøjet er tørt.”

Historisk triumf for de yngste

En enig Grand Jury var ikke i tvivl, da de valgte Pavans juniorprojekt som det bedste

Et arbejde der opfyldte den naturvidenskabelige metode til punkt og prikke, igennem variabel kontrol, udvikling, teknologiforståelse og aktualitet.,” hed det blandt andet i motiveringen, som Lakserytteren læste op ved prisoverrækkelsen i Imperial Bio i København.

Med sine 12 år er Pavan den klart yngste vinder af juniorkonkurrencen nogensinde, og det var i det hele taget de yngre deltagere, der dominerede i år.  

Ligeledes 12-årige Elise Sol Cashmore, Roskilde, vandt kategorien Life Science, med sit projekt, hvor hun forsøger at finde den farve, der tiltrækker flest spurve til hendes birdfeeder, så de ikke sulter. Marcus Funt fra Herlev må trods sine bare 14-år finde sig i at være alderspræsident blandt kategorivinderne, selvom han indtil i dag ville have tangeret rekorden som yngste vinder. Marcus tog førsteprisen i Technology med sit projekt om Ozon-desinfektion som alternativ til håndsprit.

Kimen til en forskerkarriere

I alt havde 50 projekter kvalificeret sig til finalen i juniorkonkurrencen.

De unge finalister kommer fra grundskoler i hver en krog af landet. For hver af dem er eventyret startet med noget, de har undret sig over i hverdagen, eller blot deres helt egen kreative eller nytænkende idé.

“Det er hér på Unge Forsker-konkurrencen, at kimen til en spirende forskerkarriere bliver lagt. Jeg glæder mig over at se den naturvidenskabelige talentmasse blandt de mange hundrede børn og unge, som udfolder deres potentiale inden for naturvidenskab, formidling og projektarbejde med smittende entusiasme,” siger Katrine Bruhn Holck, programleder for Unge Forskere, der er Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence.

H.K.H. Prins Joachim er protektor for Unge Forskere. Professor ved Niels Bohr Instituttet, Anja C. Andersen er forperson for Unge Forskere.

  • Forside
  • >
  • Den yngste juniorvinder nogensinde har udviklet et klimavenligt alternativ til tørretumbleren
Skip to content