
- Finalen
- >
- Finalister
Finalister
Svampe, der kan nedbryde PFAS, solcreme til planter og tekstil lavet af alger. Dyk ned i de 100 innovative ideer og forskningsprojekter fra dette års finalister i Unge Forskere.
Her finder du de 50 projekter fra grundskolen (junior) og 50 projekter fra ungdomsuddannelserne (senior), som har kvalificeret sig til finalen i Unge Forskere 2025. Alle projekterne er udsprunget af elevernes egen undren, nysgerrighed og gode ideer, og de har arbejdet med dem løbende gennem konkurrencen med feedback fra Unge Forskeres jury.
Projekterne dyster i tre forskellige kategorier:
- Life Science: Kategorien om alt det levende – for fagområderne biologi, geografi, kemi eller tværgående emner om fx miljø, natur og sundhed.
- Physical Science: Kategorien om de ikke-levende systemer – for fagområderne datalogi, fysik, geovidenskab, matematik og statistik eller tværgående emner om fx astronomi eller Jordens kredsløb.
- Technology: Kategorien om teknologiske løsninger – for fagområderne datalogi, engineering, mekanik, teknologi eller tværgående emner om fx innovation og entreprenørskab.
Husk, at du kan møde alle finalisterne til åbent hus under finalen d. 28. og 29. april.
Find en finalist ved at søge eller filtrere
- 3.G
- International School of Hellerup
Habiba undersøger ascorbinsyres, mere kendt som vitamin C, potentiale i kampen mod kræft. Projektet undersøger, hvordan og om høje koncentrationer af ascorbinsyre kan målrette kræftceller uden at skade sunde celler og dermed tilbyde en mere effektiv og mindre skadelig behandling.
- 2.G
- Egå Gymnasium
Christian, Valdemar og David undersøger implementeringen af støjreduktion på droner ved hjælp af noise cancelling-teknologi. Deres mål er at reducere støjniveauet betydeligt for at muliggøre støjfri levering af pakker i fremtiden.
- 9. kl
- Skals Efterskole
Astrid, Vincent og Mathias undersøger, hvordan alger kan bruges til at producere biodiesel på en bæredygtig og effektiv måde.
- 8. kl
- Kirstine Seligmanns Skole
Esther vil udnytte avocadoens skræl og kerne til at lave bionedbrydeligt plast ud af et restprodukt.
- 2.G
- Egå Gymnasium
Klara har undersøgt hudsygdommen aquagenisk urticaria, hvor vandkontakt fører til smerte og kløe. Ud fra en analyse af hudens opbygning og immunforsvaret arbejder hun med tre hypoteser som grundlag for at finde en effektiv behandling og forbedre livskvaliteten for patienterne.
- 10. kl
- Flakkebjerg Efterskole
Marco, Frej og Pelle har udviklet og bygget en forlænger til din arm med fingre, der kan styres individuelt.
- 2.G
- Egå Gymnasium
Jonas og Emilie vil mindske landbrugets klimaaftryk med bakteriel gødning og sædskifte. De eksperimenterer med at vande planter med søvand, tilsætte nitrificerende bakterier til jorden og skifte mellem de afgrøder, der dyrkes.
- 2.G
- Thisted Gymnasium, STX og HF
Freya og Johanne vil finde et bæredygtigt alternativ til tekstilfarvning med indigo. lndigo er nemlig en af de mest forurenede tekstilfarvninger, der anvendes i dag.
- 2.G
- AARHUS GYMNASIUM, Aarhus C
Jonas og Bella har produceret et bæredygtigt og økologisk vaskemiddel, der i modsætning til de fleste andre produkter på markedet, er lavet ud fra naturlige ressourcer.
- 2.G
- Egå Gymnasium
Er det muligt at behandle blærebetændelse uden antibiotika? Mai og Ronja undersøger alternativer som tranebær og bakteriofager i behandlingen af E.
- 9. kl
- Nordsjællands Grundskole og Gymnasium samt HF
Gustav, Hjalte og Liam oplever, at koncentrationen daler i løbet af en skoledag, og det vil de gøre noget ved.
- 9. kl
- Faxehus Efterskole
Estelle og Helle vil mindske klimaaftrykket ved tøjproduktion ved at erstatte ressourcekrævende og miljøskadelige tekstiler som bomuld, polyester og nylon med algebaserede tekstiler.
- 9. kl
- Nordborg Slots Efterskole
Christian vil skabe de bedste vækstbetingelser for algen, chlorella, der meget effektivt kan trække CO2 ud af atmosfæren.
- 7. kl
- Tibberupskolen
Katrine og Felix har sat sig for at finde et mere bæredygtigt alternativ til kunstgødning. Tang og muslinger anvendes til gødning i private haver.
- 2.G
- Odense Tekniske Gymnasium
Ida, Meryem og Sebastian vil udvikle en effektiv og lettilgængelig løsning, der kan skabe rent drikkevand i krisesituationer.
- 2.G
- Nordsjællands Grundskole og Gymnasium samt HF
Amanda ønsker at øge forståelsen af lægemidlers bivirkninger hos kvinder. Hun har undersøgt enzymet CYP1A2 i menstrationscyklussen for at forstå cyklussens effekt på enzymaktiviteten, da man ved, at enzymet er mere aktivt hos mænd end hos kvinder og ændres under graviditeten.
- 9. kl
- Fredericia Realskole
Sofie undersøger en af de store kilder til mikroplastforurening, nemlig partikler fra bildæk. Hun ser på, hvad vi ved i forvejen, og bygger videre med sine egne undersøgelser.
- 7. kl
- Skt. Josefs Skole
Veronica, Frida og Aya har sat sig for at designe en skolestol, der både er ergonomisk korrekt, behagelig at sidde på, flot at se på, samt bæredygtig og budgetvenlig for skolerne.
- 10. kl
- Flakkebjerg Efterskole
Annika og Asta beskæftiger sig med forskning i, hvordan svampen Pestalotiopsis microspora kan nedbryde PET-plast på en effektiv måde.
- 2.G
- AARHUS GYMNASIUM, Aarhus C
Mange elsker brød, men brød er ofte rigt på kulhydrater. Kulhydrater kan skabe store udsving i blodsukkeret, hvilket man helst bør undgå.
Har du spørgsmål
Skriv til info@ungeforskere.dk