Gå til hovedindhold

Finalister 2020

Deltagere - Unge Forskere 2019

I talentkonkurrencen Unge Forskere kæmper børn og unge med deres projekter om titlen som Årets Unge Forsker, kontantpræmier for over 300.000 kr., rejser til internationale konkurrencer og en lang række sponsorpræmier.

Finalisterne

I 2020 var der 134 projekter med i finalen, fordi årets semifinaler desværre blev aflyst grundet Covid-19-situationen. Men vi vender stærkt tilbage, og i 2021 vil der igen være 50 junior- og 50 seniorprojekter at finde i finalen.

2020 blev dog, på trods af udfordringerne, stadig et godt år for Unge Forskere, hvor deltagerne spændte bredt med deres projekter lige fra udviklingen af en spray, der forhindrer dug på svømmebriller, til bæredygtig solcreme og kaffegrums som erstatning for gødning i haven. Særligt lagde fagjuryen mærke til Alexander Mathias Winkler, som blev den samlede vinder for Unge Forskere Junior 2020 på baggrund af hans projekt, hvor han udviklede kvaliteten af lyden på en billig violin signifikant, således at den spillede på niveau med en violin til 100.000 kr.

I 2021 vil Unge Forskere afvikles som en digital finale, som finder sted 25.-27. april. 

Gå på opdagelse

Hvis du kunne tænke dig en ide om, hvilke projekter der ellers var at finde i år, så kan du her på siden gå på opdagelse i alle projektbeskrivelserne. Vi har lavet en søgefunktion, hvor du kan finde frem til alle de forskellige projekter, der var en del af Unge Forskere 2020. Du kan læse om tankevækkende og kreative projekter, som er udarbejdet af seje unge mennesker, der brænder for naturvidenskab - og du kan måske endda finde inspiration til dit eget Unge Forskere-projekt. 

 

Katrine_unge forskere 2020
Thisted Gymnasium STX og HF
Life science

Acetylsalicylsyres vej gennem blodhjernebarrieren

Hvad sker der egentlig, når du sluger en smertestillende pille? Katrines undersøger, hvilke kriterier smertestillende midler skal leve op til for at komme over blodhjernebarrieren.

Senior
Katrine Østervig Søndergaard
Hornbæk Skole Helsingør
Life science

Afføring som gødning

Bertram, Carl-August og Olivia arbejder i deres projekt med plantevækst på Mars, og hvordan man får planter til at gro ved at bruge menneskelig afføring som gødning.

Junior
Bertram Storminger, Carl-August Samuelsson & Olivia Smilla Ringsted
Ryslinge Efterskole
Life science

Alge-aquaponics

Philip og Tobias har undersøgt, om fisk, der udelukkende spiser alger, kan producere nærringsstoffer nok gennem deres afføring, til at man kan dyrke planter i akvariet.

Junior
Philip Darlie Dyring & Tobias Have
Mathilde, Astrid og Caroline_unge forskere 2020
Rybners Tekniske Gymnasium
Life science

Algers adsorption af tungmetaller

Kan alger være med til at rense forurenet vand? Mathilde, Astrid og Carolines projekt handler om dyrkning af alger, og hvad den bedste grobund for algerne er. De vil påvise, at algerne kan absorbere tungmetaller fra vand.

Senior
Mathilde Møller Kristensen, Astrid Risbøl Hansen & Caroline Minna Gaardsholt Pedersen
Gribskolen
Physical science

Altenativt beton

Laura og Ida vil gøre beton mere bæredygtigt. De har undersøgt, om man kan erstatte en del af den store mængde sand i beton med alger eller plastik, der fx er opsamlet i havene. På den måde vil man kunne mindske mængden af det dyrebare sand, der bruges til beton.

Junior
Ida de la Motte & Laura Mortensen
Kirsten_unge forskere 2020
Tibberupskole
Life science

Alternativ behandling for Hæmokromatose

Kirsten vil lave en pille mod hæmokromatose. Sygdommen skyldes ophobning af jern i blodet, og pillen, som Kirsten vil udvikle, skal indeholde et molekyle, der binder sig i jernet og fører det væk gennem afføring og urin.

Junior
Kirsten Gruber-Riemer
Josephine og Sara_unge forskere 2020
Skt. Josefs Skole
Physical science

Anti-dug-æble-spray

Josephine og Sara har udviklet en spray, der forhindrer svømmebriller i at dugge. Sprayen er organisk, lavet af æblesaft og den virker i op til 15 timer. I æblesaften findes et vitamin ved navn pantotensyre, der opløser vand og forhindrer svømmebrillerne i at dugge til.

Junior
Josephine Søs Christensen & Sara Bevilacqua
Marie og Katja_unge forskere2020
Egaa Gymnasium
Life science

Astaxanthin som solfilter

Marie og Katja har undersøgt, om antioxidanten astaxanthin, som både produceres af og beskytter nogle havorganismer mod solens ultraviolette stråler, kan bruges som et kemisk solfilter.

Senior
Marie Esmann Winther & Katja Abild Eskesen
Rønde privatskole
Physical science

Atomkraftdrevne biler - er det en mulig løsning?

Kan man lave en CO2-neutral bil, der udelukkende kører på radioaktivt henfald, og som samtidig ikke er sundhedsskadelig? Det undersøger Viktor, Mikkel og Karl i deres projekt, hvor de har beskæftiget sig med kernekraftens muligheder og miljøkonsekvenser.

Junior
Karl Emil Glerup Busk, Mikkel Fryland Nielsen & Viktor Kreutzfeldt Dueholm
Sydvestjyllands Efterskole
Physical science

Bambusgranulat til kunstgræsbaner

Hvert år forsvinder 1500 tons gummigranulat fra danske kunstgræsbaner, og det ender typisk i kloakker, afløb og til sidst i verdenshavene. Andreas og Alba har undersøgt, om bambusgranulat kan erstatte brugen af gummi til kunstgræsbaner og gøre dem bæredygtige.

Junior
Andreas Arberg & Alba Bollerup
Emma og Emma__unge forskere 2020
Rybners Tekniske Gymnasium
Life science

Bananplast

Emma og Emma vil udnytte bananskræller til at lave bioplast. Deres "bananplast" er et mere miljøvenligt alternativ til almindelig plast.

Senior
Emma Lassen & Emma Ehmsen Underbjerg
Bastian, Elias og Malthe_unge forskere 2020
Flakkebjerg Efterskole
Technology

Batteritester

Bastian, Elias og Malthe arbejder med at udvikle en batteritester, der kan fungere som automatisk celleinddeler, så man nemmere kan genanvende enkeltceller fra bl.a. bore-skruemaskiner. Det vil både gavne miljøet og pengepungen.

Junior
Malte Zakarias Laursen, Bastian Quistgaard Pagh & Elias Kulmbak
Skals Efterskole
Technology

Bio-slidbane

Asger og Marie vil lave et dæk, der udleder mindre skadeligt mikroplast. I dækindustrien har man fokus på at genanvende produkter og gummi, men Asger og Marie går i deres projekt helt ned i det små, når de undersøger, hvordan man kan reducere mikroplast fra dæk i naturen.

Junior
Asger Betzer Busk Pedersen & Marie Bofu Dalsgård Hansen
Sebastian, Villads og Mikkel_unge forskere 2020
Antvorskov Skole
Life science

Biocig

I Danmark smides der 9 millioner cigaretskodder om dagen. Sebastian, Villads og Mikkel vil løse problemet med Biocigs, som er cigaretfiltre, der hurtigere opløses i naturen, og som ikke spreder mikroplast i havet og i naturen.

Junior
Sebastian Sørensen, Villas Hansen & Mikkel Beyer
Bagsværd Kostskole & Gymnasium
Technology

Bionedbrydelige bildæk

Kristian, Alexander og Nikolaj vil fremstille en gummimasse ud af stivelse og karamelmasse, som skal kunne fungere som et alternativ til de dæk, vi har i dag. Deres projekt skal være med til at mindske udledningen af mikroplast i havene, der stammer fra gummidæk.

Junior
Alexander Lukinych Schødt, Nikolaj Christian Fallenkamp & Christian Dyrelund Kolte
Amalie og Columbine_unge forskere 2020
Kerteminde Efterskole
Life science

Bionedbrydeligt emballage

Amalie og Columbine vil gerne nedsætte forbruget af plastikemballage. Deres løsning er bionedbrydeligt plastik, der er lavet af kartoffelmel.

Junior
Columbine Waagen & Amalie Nielsen
Bagsværd Kostskole & Gymnasium
Physical science

Bioplast af tang

Gustav, Sarah og Sebastian har sat sig for at finde et alternativ til plastik, og de har derfor lavet deres eget plastik af en stor uudnyttet resource: Tang. Målet med deres projekt er at skabe et produkt, der kan opfylde alle kravene til emballage.

Junior
Gustav Trolle Gronemann, Sarah Wellendorph Ejsing & Sebastian Lindau-Skands
Lærke_unge forskere 2020
Bagsværd Kostskole & Gymnasium
Life science

Biosensor til detektion af forurenet drikkevand

For at mindske risikoen for forurenet drikkevand vil Lærke designe en biocensor, som kan detektere fx e.coli. Biosensoren skal være en fast del af de processer, vandet skal igennem, før det når ud til forbrugeren, og producere et farvestof, der viser, at vandet er forurenet.

Senior
Lærke Rosenstand Schousboe
Simone, Emil og Laura_unge forskere 2020
Nørre Aaby Realskole
Technology

Blinde Brochen

Kan vi hjælpe blinde med at bevæge sig rundt i det offentlige rum? Simone, Emil og Laura har arbejdet på en broche, der kan se for dig, og som skal hjælpe blinde med at orientere sig.

Junior
Laura Hansen, Emil Lohmann & Simone Andersen
Freja_unge forskere 2020
Kerteminde Efterskole
Technology

Brandmandsdragt

Frejas projekt er en indedragt til brandmandsuniformen, som den er i dag. Hun har fundet tekstiler, der passer præcis til formålet, og programmeret et program, arduino, som styrer seks temperatur- og fugtighedssensorer.

Junior
Freja Jess Christensen
Simon og Andreas_unge forskere 2020
Sydvestjyllands Efterskole
Physical science

Brine, et saltet problem

Simon og Andreas har fået en ide, der kan afhjælpe afsaltningsanlæggenes problem med biproduktet saltlage, som kan være skadeligt for et økosystem. De undersøger, om elektrolyse kan bruges til at komme af med saltlagen på en bæredygtig måde.

Junior
Andreas Borum & Simon Nygaard
Odense Tekniske Gymnasium
Technology

Brændeovn til Kenya

Markus, Mads og Jack har lavet en billig brændeovn, som befolkningen i Kenya selv kan fremstille og undgå røg i deres hjem. På denne måde kan de undgå at få farlige luftvejssygdomme.

Senior
Markus Markussen, Mads Hansen & Jack Andersen
Bagsværd Kostskole og Gymnasium
Life science

Bæredygtig fremstilling af polymer

Oskar og Max vil finde en bæredygtig metode til fremstilling af en polymer, der kan erstatte den drivhusudledende produktion af materialer som nylon. De har undersøgt, hvordan man kan bruge citroner, til at lave plastik.

Senior
Max van der Lans Tassy, Oskar William Ingelsson
Ulrikke, Oscar og William_unge forskere 2020
Snekkersten Skole
Life science

Bæredygtig nedbrydning med kakerlakker

Ulrikke, Oscar og William vil reducere madspild. De undersøger, om kakerlakker kan fungere som katalysator for den organiske nedbrydningsproces af madaffald og måske endda bruges som ressource derefter.

Junior
Ulrikke Glad, William Lykke & Oscar Berthelsen
Jens, Tobias og William_unge forskere 2020
Bagsværd Kostskole & Gymnasium
Technology

Bæredygtig produktion af bioethanol

Procenten af bioethanol i normal benzin skal gå fra 5% til 10%, men det er Danmark ikke klar til endnu, for vi har ikke en produktion af bioethanol. Jens, Tobias og William undersøger, hvordan man kan fremstille bioethanol bæredygtigt og af ressourcer, som ikke bruges, eller som kan genanvendes.

Junior
Jens Bjerre Larsen, Tobias Bjørnbak Riber & William Hougaard Zeberg
Klara og Anne_unge forskere 2020
Rahtlouskolen
Life science

Bæredygtig solcreme

Kan man lave en solcreme, der er bæredygtig og ikke skader havmiljøet? Det undersøger Klara og Anne i deres projekt, hvor de har set på, hvilke stoffer der kan være skadelige for havet, hvordan de skader havmiljøet, og om de kan fremstille en alternativ solcreme, som ikke er skadelig.

Junior
Anne Kristine Bech Asaa & Klara Maija Dalgas
Regine og Luna_unge forskere 2020
Skals Efterskole
Technology

Bæredygtigt tøj af hø

Tøjindustrien er en af de store syndere, når det kommer til udledningen af CO2. Derfor har Regine og Luna undersøgt, om man kan lave bæredygtigt tøj af hø.

Junior
Luna Lund Nielsen & Regine Sandholt Nielsen
Ninna_unge forskere 2020
Rahtlouskolen
Technology

Bølgeenergi og kystsikring

Hvorfor er bølgeenergi ikke er så langt fremme i processen som vind og solenergi? Ninna undersøger, om det er muligt at anvende energien i bølgerne lige så effektiv som andre bæredygtige og vedvarende energikilder. Måske er det endda samtidig muligt samtidig at sikre kysten.

Junior
Ninna Vinter Bruhn
Theodor, Alma og Vanessa_unge forskere 2020
Rungsted Skole
Life science

CO2 dræberne

Hvordan kan man nedsætte mængden af CO2-udslip i cementindustrien? Theodor, Alma og Vanessa har CO2-dræbende bakterier som omdrejningspunkt i deres projekt.

Junior
Vanessa Trad, Alma Green & Theodor Andersson