Gå til hovedindhold

Guide til grundskolelærere

Har du elever i 0.-10. klasse, og er du klar til at give dem en faglig udfordring?

Alle elever i grundskolen kan deltage i Unge Forskere Junior med et naturfagligt projekt. Dine elever kan enten bruge et projekt, de har lavet som en del af undervisningen eller et projekt, de har lavet på egen hånd. Det eneste krav er, at eleverne i projektet bruger den naturvidenskabelige metode eller ingeniørens arbejdsmetode. Eleverne kan deltage alene eller i en gruppe på op til tre. Alle deltagere skal være under 21 år, når finalen afholdes.

1. Planlæg Unge Forskere som en del af undervisningen.

Første skridt er at planlægge Unge Forskere som en del af undervisningen. Her på hjemmesiden kan du finde inspiration til, hvordan du kan inddrage Unge Forskere i din undervisning. Få gode råd til, hvordan du kommer i gang fra tidligere vindere af Årets lærerteam eller læs de seks ideer til, hvordan du kan bruge Unge Forskere i undervisningen.

Du kan også få besøg af en lærerambassadør, der selv har erfaring med at have elever med i konkurrencen, som kan hjælpe dig med at komme i gang.

Husk, at du altid kan skrive til info@ungeforskere.dk, hvis du har brug for hjælp eller vil have svar på spørgsmål.

2. Sæt eleverne i gang med projektarbejdet

Sæt eleverne i gang med arbejdet med Unge Forskere. Du kan fx lave et forløb, hvor en del af klassen laver tegninger til konkurrencen Min Vildeste Ide, mens andre arbejder med Unge Forskere-projekter. 

Mangler du noget at vise eleverne? Vi har lavet en særlig guide til grundskoleelever, hvor de kan se trin for trin, hvad de skal igennem, når de har projekter med i Unge Forskere. Eleverne kan også gå på opdagelse i tidligere vinderrapporter fra konkurrencen 2020

3. Tilmeld eleverne inden deadline 3. februar 2021

Tilmedlingsfristen til Unge Forskere er 3. februar 2021, og når du tilmelder eleverne, skal de have lavet en rapport, en projektbeskrivelse og aflevere to blanketter med forældreunderskrifter. Rapport, projektbeskrivelse og blanketter skal du uploade på tilmeldingssiden her. På denne side finder du også blanketterne. Husk, at du kan tilmelde eleverne, før du har alle rapporter, projektbeskrivelser og blanketter klar, men alt skal være uploadet inden dealine for tilmedling.

Her på hjemmesiden kan du finde gode råd til projektbeskrivelsen, rapporten og læse mere om bedømmelseskriterierne i Unge Forskere Junior. 

Det er Unge Forskeres forjury, der udvælger projekterne, der går videre til semifinalen (læs mere om juryen). Alle projekter, der er tilmeldt konkurrencen, vil modtage feedback fra juryen, også selvom de ikke er gået videre til semifinalen.  

4. Eleverne videre til semifinalen

Ca. en uge efter tilmeldingsfristen får du besked om, hvilke elever der er gået videre til semifinalen, og hvilken semifinale de er inviteret til. Vi kan ikke garantere, at alle elverne kommer til semifinale i hjemregionen, men vi gør, hvad vi kan, for at det lykkes. Som grundskolelærer er det dig, der skal sørge for at eleverne bliver tilmeldt semifinalen.

Eleverne har alle modtaget feedback fra forjuryen, og de har muligvis brug for nogle gode råd til, hvordan de bruger feedbacken konstruktivt, og hvordan de kommer videre med deres projekter.

5. Eleverne forbereder poster og præsentation til semifinalen

Semifinalerne afholdes i uge 10 i marts 2021, og til semifinalerne skal eleverne forberede en præsentation på ca. 7 minutter og en videnskabelig poster, som de skal præsentere for juryen. Find gode råd til præsentationen og den videnskabelige poster. Hvert projekt får en stand til semifinalerne, hvor de skal stå klar til at præsentere deres projekt. Bemærk, at der er forskellige mål for standene på semifinalerne, og posteren skal derfor passe til standen på elevernes semifinale. 

Juniordeltagerne skal være ledsaget af en voksen, og som regel er det dig som lærer, der tager med eleverne. På semifinalen har du som god mulighed for at møde andre lærere, der bruger Unge Forskere i undervisningen, blive inspireret af de andre deltageres projekter og få et godt indblik i, hvad konkurrencen kræver af eleverne. Du skal dog være opmærksom på, at du ikke må være til stede under juryrunderne. Den enkelte semifinale afsluttes med en ceremoni, hvor det afløres, hvilke projekter der er gået videre til finalen. 

5. Eleverne videre til finalen - tilmelding og finalecamp

Når eleverne er gået videre til finalen, skal de tilmeldes finalen, og du skal som lærer også tilmelde dig selv. Finalen afholdes i København og strækker sig over tre dage fra 25.-27. april under Science EXPO. 

  • Finalecamp hos Science Talenter 
    Alle elever, der går videre til finalen, tilbydes en plads på finalecampen i Sorø i marts hos Science Talenter. Her får de sparring på deres projekt, præsentation og poster, og her får de mulighed for at møde de andre juniorfinalister, der er gået videre til finalen. 

Frem mod finalen er det en god ide, at eleverne arbejder videre og bruger den feedback, de fik fra juryen under semifinalerne til at forbedre deres projekter. De må meget gerne tilrette deres rapport, projektbeskrivelse og poster frem mod finalen - de kan rette i rapport og projektbeskrivelse indtil du tilmelder dem finalen.

Du kan gøre skolen opmærksom på, at der er elever fra skolen med til finalen, og at man kan komme og høre om deres projekter til Science EXPO. Du kan evt. opfordre dine kolleger til at tage en klasse med til Science EXPO for at få en fed dag fyldt med science-oplevelser og give dem en fornemmelse af, hvad det vil sige at arbejde med Unge Forskere i undervisningen. 

6. Støt eleverne under finalen

Finalen strækker sig over tre dage, og alle deltagere og lærere får betalt overnatning på hotel tæt ved Science EXPO. 

Som lærer skal du hjælpe eleverne på plads ved deres stand, men som ved semifinalerne må du ikke være til stede under juryrunderne. Der er lagt et program for alle lærere med bl.a. med workshop, og der er god mulighed for at netværke og høre, hvordan andre lærere arbejder med Unge Forskere. 

Alle tre dage er der Åbent hus, hvor klasser, familier og andre science-interessrede kan besøge elevernes stande. Forbered derfor gerne eleverne på, at de også skal præsentere projektet for ikke-eksperter i løbet af Science EXPO. 

Finalen afsluttes med et brag af en præmieoverrækkelse, hvor vindere af konkurrencen kåres, og særpriserne uddeles. Hvis nogle af dine elever vinder en præmie, vil du som lærer blive kontaktet af Unge Forskere.