Lærer fortæller om Unge Forskere Junior
  • Guide til grundskolelærere

Guide til grundskolelærere

Har du elever i 0.-10. klasse, og er du klar til at give dem en faglig udfordring?

Alle elever i grundskolen kan deltage i Unge Forskere Junior med et naturfagligt projekt. Dine elever kan enten bruge et projekt, de har lavet som en del af undervisningen eller et projekt, de har lavet på egen hånd. Det eneste krav er, at eleverne i projektet bruger den naturvidenskabelige metode eller ingeniørens arbejdsmetode. Eleverne kan deltage alene eller i en gruppe på op til tre personer. Alle deltagere skal være under 21 år, når finalen afholdes.

Find også inspiration til, hvordan du bruger Unge Forskere i din undervisning i kataloget.

astra girl

En oplevelse for livet

"Den personlige udvikling er virkelig tydelig hos de elever, der når langt i konkurrence. De lærer at tage ejerskab og disciplin og det at sætte sig ind i viden. Og de lærer at tro på sig selv."

Ole Glanz, Årets lærer 2022

Sådan gennemføres et Unge Forskere-forløb

1. Planlæg Unge Forskere som en del af undervisningen

Første skridt er at planlægge Unge Forskere som en del af undervisningen. Her på hjemmesiden kan du finde inspiration til, hvordan du kan inddrage Unge Forskere i din undervisning. Få gode råd ved at læse de seks ideer til, hvordan du kan bruge Unge Forskere i undervisningen.

Husk, at du altid kan skrive til info@ungeforskere.dk, hvis du har brug for hjælp eller vil have svar på spørgsmål.

astra girl

2. Sæt eleverne i gang med projektarbejdet

Sæt eleverne i gang med arbejdet med Unge Forskere. Du kan for eksempel lave et forløb, hvor en del af klassen laver tegninger til konkurrencen Min Vildeste Ide, mens andre arbejder med Unge Forskere-projekter. 

Mangler du noget at vise eleverne? Vi har lavet en særlig guide til grundskoleelever, hvor de kan se trin for trin, hvad de skal igennem, når de deltager med deres projekter i Unge Forskere.

3. Tilmeld eleverne inden deadline

Tilmeldingsfristen til Unge Forskere er d. 27. januar 2025, og når du tilmelder eleverne, skal de have lavet

  • en rapport
  • en projektbeskrivelse
  • et video-pitch
  • aflevere to blanketter med forældreunderskrifter.

Rapport, projektbeskrivelse og video-pitch, skal du som lærer uploade på tilmeldingssiden her. Blanketterne skal eleverne selv uploade på den profil, de selv opretter samme sted. Husk, at du godt kan tilmelde eleverne, før alle alle dokumenterne er klar, så længe alt er uploadet inden deadline for tilmelding.

4. Videre i konkurrencen 

Det er Unge Forskeres forjury, der udvælger projekterne, som går videre til semifinalen (læs mere om juryen). Alle projekter, der er tilmeldt konkurrencen, vil modtage feedback fra juryen, også selvom de ikke er gået videre i konkurrencen.  

To uger efter tilmeldingsfristen får I at vide, hvilke projekter der er udtaget til semifinalen. 

Efter projektet er blevet vurderet af forjuryen, har I konkret feedback fra juryen, I kan bruge til at komme videre med projekterne frem mod semifinale og finale.

Til semifinalen skal eleverne lave en poster og forberede sig på at fremlægge for juryen.  For at deltage i semifinalen kræver det, at eleverne bliver tilmeldt inden deadline. 

5. Poster og præsentation ved semifinalen

Inden semifinalen skal eleverne forberede en præsentation på ca. syv minutter og lave en videnskabelig poster. Læs mere om præsentationen og posteren her på siden.

6. Finalen

Eleverne skal tilmelde sig finalen. Det er meningen, at de må arbejder videre med deres projekt frem mod finalen, og derfor kan de ændre i projektdokumenterne helt frem til lige før finalen. Her skal de præsentere deres projekt til finalejuryen under juryrunderne.

7. Præmie-overrækkelse

Præmieoverrækkelsen er en festlig afslutning på elevernes hårde arbejde. Ved præmieoverrækkelsen bliver både Unge Forskeres kernepræmier og en lang række særpriser uddelt. 

Vi glæder os til at modtage jeres projekter!

astra girl

Modtag Astras nyhedsbrev

Tilmeld dig til Astras nyhedsbrev og få løbende inspiration og ny viden til din undervisning i naturfag og de naturvidenskabelige fagområder. 

  • Guide til grundskolelærere

Bliv guidet frem mod tilmeldingen

Du får en lille håndfuld mails med:

Skip to content