Gå til hovedindhold

Guide til gymnasieelever

Går du på en ungdomsuddannelse? Så kan du deltage med et naturvidenskabeligt projekt i Unge Forskere Senior.

Du kan enten bruge et projekt, du har lavet som en del af undervisningen, eller et projekt du har lavet på egen hånd. Dit projekt er et Unge Forskere-projekt, hvis du enten bruger den naturvidenskabelige metode eller ingeniørens arbejdsmetode. Du kan deltage alene eller i en gruppe på op til tre personer. Alle deltagere skal være under 21 år ved finalens afholdelse.

Vær opmærksom på, at dit Unge Forskere-projekt ikke må indgå i et SOP eller SRP projekt efter du har deltaget i konkurrencen. 

1. Tilmeld dit projekt

Første skridt er, at du tilmelder dit projekt til konkurrencen. Tilmeldingen skal ske inden deadline, der i 2022 er 2. februar. Husk, at du sagtens kan tilmelde dit projekt og rette i dokumenterne helt frem til deadlinen. Du behøver altså ikke være færdig, når du tilmelder dig. 

Inden deadlinen skal du uploade en projektbeskrivelse. Det er et skema, hvor du svarer på en række spørgsmål om dit projekt og din proces. Dette er det vigtigste dokument, juryen har til rådighed, når de udtager projekter til semifinalerne (læs mere om projektbeskrivelsen). Du skal også uploade en rapport (læs mere om rapporten) og derudover udfylde og uploade to blanketter, som du kan finde på tilmeldingssiden, hvor du også finder skemaet til projektbeskrivelsen. 

Som et supplement til projektbeskrivelsen og projektrapporten skal du også aflevere et video pitch på 3 minutter, der skal svare på spørgsmålene: Hvad har du undersøgt? Hvorfor har du undersøgt det? Hvordan har du undersøgt det? Hvad har du fundet ud af? Hvorfor er dit projekt det fedeste projekt i verden? 

2. Videre i konkurrencen

Cirka uger efter tilmeldingsfristen vil du få at vide, om dit projekt er blevet udtaget til semifinalen.

Alle projekter får feedback fra forjuryen, der har vurderet, hvilke projekter der skal videre til finalen. Efter projektet er blevet vurderet af forjuryen, har du altså konkret feedback, du kan bruge til at komme videre med projektet frem mod semifinalen

3. Semifinale 

Semifinalen afholdes i uge 10 og finder sted forskellige steder rundt i landet. Til semifinalerne står du for første gang ansigt til ansigt med fagjuryen. Hvert projekt har sin egen stand, med eb opslagstavle til poster og et bord til udstilling af remedier. 

4. Lav en poster og forbered din præsentation

Inden semifinalen skal du forberede en præsentation på ca. syv minutter og lave en videnskabelig poster. Begge skal være klar den dag, din bootcamp afholdes. Læs mere om præsentationen og posteren.  Læs mere om den gode poster og den gode præsentation

5. Finalen

Finalen afholdes fra d. 22-24. april 2022. Husk, at du skal tilmelde dig finalen. Det er meningen, at du arbejder videre med dit projekt frem mod finalen, og du kan derfor ændre i projektbeskrivelsen og rapporten, indtil du tilmelder dig, og du er velkommen til at lave ændringer på posteren også inden finalen.

Unge Forskere-finalen strækker sig over tre dage og afholdes d. 22.-26. april 2022 i København. Her skal du præsentere dit projekt til finalejuryen under juryrunder.

6. Præmieoverrækkelse

Unge Forskere-konkurrencen afsluttes med den store præmieoverrækkelse, der finder sted tirsdag den 24. april, hvor vinderne af konkurrencen bliver udråbt. Her uddeles præmier for mere end 300.000 kr. og en række særpriser.

Vi glæder os til at modtage dit projekt!