Gå til hovedindhold

Guide til gymnasieelever

Går du på en ungdomsuddannelse? Så kan du deltage med et naturvidenskabeligt projekt i Unge Forskere Senior.

Du kan enten bruge et projekt, du har lavet som en del af undervisningen, eller et projekt du har lavet på egen hånd. Dit projekt er et Unge Forskere-projekt, hvis du enten bruger den naturvidenskabelige metode eller ingeniørens arbejdsmetode. Du kan deltage alene eller i en gruppe på op til tre personer. Alle deltagere skal være under 21 år ved finalens afholdelse.

Vær opmærksom på, at dit Unge Forskere-projekt ikke må indgå i et SOP eller SRP projekt efter du har deltaget i konkurrencen. 

I 2021 afholdes bootcamp, finale og præmieoverrækkelsen digitalt. 

1. Tilmeld dit projekt

Første skridt er, at du tilmelder dit projekt til konkurrencen. Tilmeldingen skal ske inden deadline, der i 2021 er 3. februar. Husk, at du sagtens kan tilmelde dit projekt og rette i dokumenterne helt frem til deadlinen. Du behøver altså ikke være færdig, når du tilmelder dig. 

Inden deadlinen skal du uploade en projektbeskrivelse. Det er et skema, hvor du svarer på en række spørgsmål om dit projekt og din proces. Dette er det vigtigste dokument, juryen har til rådighed, når de udtager projekter til semifinalerne (læs mere om projektbeskrivelsen). Du skal også uploade en rapport (læs mere om rapporten) og derudover udfylde og uploade to blanketter, som du kan finde på tilmeldingssiden, hvor du også finder skemaet til projektbeskrivelsen. 

I Unge Forskere 2021:

Som et supplement til projektbeskrivelsen og projektrapporten skal du som noget særligt i 2021 også aflevere et video pitch på 3 minutter, der skal svare på spørgsmålene: Hvad har du undersøgt? Hvorfor har du undersøgt det? Hvordan har du undersøgt det? Hvad har du fundet ud af? Hvorfor er dit projekt det fedeste projekt i verden? 

Er du i en gruppe, der ikke kan mødes, kan I for eksempel optage et videomøde, filme en del hver for sig og klippe det sammen eller I kan lade en af jer stå for video pitchet. 

2. Videre i konkurrencen

To uger efter tilmeldingsfristen vil du få at vide, om dit projekt er blevet udtaget til finalen. Grundet corona er semifinalerne i år omdannet til bootcamps, og derfor sker udvælgelsen til finalen allerede på dette tidspunkt. 

Alle projekter får feedback fra forjuryen, der har vurderet, hvilke projekter der skal videre til finalen. Efter projektet er blevet vurderet af forjuryen, har du altså konkret feedback, du kan bruge til at komme videre med projektet frem mod bootcamp og finale.

Ved bootcampen får du sparring på dit projekt og gode råd til, hvordan du kan styrke dprojektet frem mod finalen. Du får også trænet at præsentere projektet for en jury. Du får også lov til at  høre andre deltageres projektpræsentationer. Helt praktisk foregår det sådan, at du til bootcampen skal præsentere dit projekt for 2 jurymedlemmer og 3-5 andre projekter.

For at deltage i bootcampen kræver det, at du tilmelder dig. Bootcampen finder sted i begyndelsen af uge 10.

3. Lav en poster og forbered din præsentation

Inden bootcampen skal du forberede en præsentation på ca. syv minutter og lave en videnskabelig poster. Begge skal være klar den dag, din bootcamp afholdes. Læs mere om præsentationen og posteren.  Læs mere om den gode poster og den gode præsentation

4. Finalen

Finalen afholdes fra d. 25.-27. april 2021. Husk, at du skal tilmelde dig finalen. Det er meningen, at du arbejder videre med dit projekt frem mod finalen, og du kan derfor ændre i projektbeskrivelsen og rapporten, indtil du tilmelder dig, og du er velkommen til at lave ændringer på posteren også inden finalen.

Unge Forskere-finalen strækker sig over tre dage og afholdes d. 25.-27. april 2021. Her skal du præsentere dit projekt til finalejuryen under juryrunder.

 

5. Præmieoverrækkelse

Unge Forskere-konkurrencen afsluttes med den store præmieoverrækkelse, der finder sted tirsdag den 27. april, hvor vinderne af konkurrencen bliver udråbt. Her uddeles præmier for mere end 300.000 kr. og en række særpriser.

Vi glæder os til at modtage dit projekt!