Gå til hovedindhold

Guide til gymnasieelever

Går du på en ungdomsuddannelse? Så kan du deltage med et naturvidenskabeligt projekt i Unge Forskere Senior.

Du kan enten bruge et projekt, du har lavet som en del af undervisningen, eller et projekt du har lavet på egen hånd - det eneste krav er, at du i projektet enten bruger den naturvidenskabelige metode eller ingeniørens arbejdsmetode. Du kan deltage elene eller i en gruppe på op til tre. Alle deltagere skal være under 21 år ved finalens afholdelse. 

1. Tilmeld dit projekt

Første skridt er, at du tilmelder dit projekt til konkurrencen. Tilmeldingen skal ske inden deadline, der i 2021 er 3. februar. Husk, du kan sagtens tilmelde dit projekt og rette i dokumenterne frem til deadline. Du behøver altså ikke være færdig, når du tilmelder dig. 

Inden deadline skal du uploade en projektbeskrivelse - et skema, hvor du svarer på en række spørgsmål om dit projekt og din process, som er det vigtigeste dokument, juryen har til rådighed, når de udtager projekter til semifinalerne (læs mere om projektbeskrivelsen) - og en rapport (læs mere om rapporten). Du skal derudover udfylde og uploade to blanketter, som du kan finde på tilmeldingssiden, hvor du også finder projektbeskrivelsen. 

2. Videre til semifinalen - tilmelding til semifinalen

En uge efter tilmeldingsfristen vil du få besked, om dit projekt er blevet udtaget til semifinalen. For at deltage i semifinalen kræver det, at du tilmelder dig. Du må gerne arbejde videre med dit projekt (din rapport og din projektbeskrivelse) frem til du officielt tilmelder dig semifinalen. Derefter sendes projektet videre til juryen.

Unge Forskere afholder fem regionale semifinaler, og du vil få besked om, hvilken semifinale du skal præsentere dit projekt til. Der afholdes hvert år en semifinale i Nord, Midt, Syd, Sjælland og Hovedstaden (læs mere om semifinalerne).

3. Lav en poster og forbered din præsentation

Inden semifinalen skal du forberede en præsentation på 10 minutter og lave en videnskabelig poster. Begge skal være klar den dag, din semifinale afholdes. Til semifinalen skal du præsentere dit projekt (læs mere om præsentationen) og din videnskabelige poster (læs mere om posteren). 

4. Videre til finalen - tilmelding til finalen

Til hver semifinale afsløres det, hvilke projekter der er gået videre til finalen. Finalen afholdes til Science EXPO i København og varer tre dage fra d. 25.-27. april 2021.

  • Finalecamp hos Science Talenter
    Alle finalister inviteres til Finalecamp hos Science Talenter i Sorø, hvor du får mulighed for at arbejde videre med dit projekt og få sparring, så du er klar til finalen. Deltagelse i finalecampen er ikke obligatorisk, men det er en god mulighed for at komme videre med dit projekt. 

Husk! Du skal tilmelde dig finalen. Det er meningen, at du arbejder videre med projektet frem mod finalen, og du kan derfor ændre i projektbeskrivelsen og rapporten, indtil tilmelder dig, og du er velkommen til at lave ændringer på posteren, som du selv medbringer til finalen. 

5. Præsentér dit projekt til finalen til Science EXPO

Unge Forskere-finalen strækker sig over tre dage, og afholdes under Science EXPO 25.-27. april 2021 (læs mere om Science EXPO). Her skal du præsentere dit projekt til finalejuryen under juryrunder, der ligner dem fra semifinalen. Der er planlagt overnatning til alle deltagere i konkurrencen på et nærliggende hotel, og der er sociale arrangementer om aftenen, som alle finalister kan deltage i.

Til Science EXPO er der hver dag åbent hus, hvor besøgende kan gå på opdagelse mellem projekterne, det er derfor en god ide at være forbredt på, hvordan du vil præsentere dit projekt til ikke-eksperter som fx skoleelever. 

Unge Forskere-konkurrencen afsluttes af den store præmieoverrækkeelse, der finder sted om tirsdagen, hvor vinderne af konkurrencen bliver udråbt. Her uddeles præmier for mere end 300.000 kr., en række særpriser og deltagelse i internationale konkurrencer i bl.a. Brasilien, Kina og USA. 

Vi glæder os til at modtage dit projekt! 

For at få en fornemmelse af, hvordan det er at deltage i finalen, kan du her se videoen fra finalen i 2019: