Gå til hovedindhold

Guide til gymnasieelever

Går du på en ungdomsuddannelse? Så kan du deltage med et naturvidenskabeligt projekt i Unge Forskere Senior.

Du kan enten bruge et projekt, du har lavet som en del af undervisningen, eller et projekt du har lavet på egen hånd. Dit projekt er et Unge Forskere-projekt, hvis du enten bruger den naturvidenskabelige metode eller ingeniørens arbejdsmetode. Du kan deltage elene eller i en gruppe på op til tre. Alle deltagere skal være under 21 år ved finalens afholdelse.

Vær opmærskom på, at dit Unge Forskere-projekt ikke må bruges som SRP i 3. g. 

1. Tilmeld dit projekt

Første skridt er, at du tilmelder dit projekt til konkurrencen. Tilmeldingen skal ske inden deadline, der i 2021 er 3. februar. Husk, du kan sagtens tilmelde dit projekt og rette i dokumenterne frem til deadline. Du behøver altså ikke være færdig, når du tilmelder dig. 

Inden deadline skal du uploade en projektbeskrivelse - et skema, hvor du svarer på en række spørgsmål om dit projekt og din process. Dette er det vigtigeste dokument, juryen har til rådighed, når de udtager projekter til semifinalerne (læs mere om projektbeskrivelsen). Du skal også uploade en rapport (læs mere om rapporten) og derudover udfylde og uploade to blanketter, som du kan finde på tilmeldingssiden, hvor du også finder skemaet til projektbeskrivelsen. 

2. Videre til semifinalen - tilmelding til semifinalen

En uge efter tilmeldingsfristen vil du få besked, om dit projekt er blevet udtaget til semifinalen. For at deltage i semifinalen kræver det, at du tilmelder dig. Du må gerne arbejde videre med dit projekt (din rapport og din projektbeskrivelse) frem til du officielt tilmelder dig semifinalen. Derefter sendes projektet videre til juryen. 

Alle projekter får feedback fra forjuryen, der har vurderet hvilke projekter, der skal videre til semifinalen. Efter projektet har været gennem forjuryen har du altså noget konkret feedback, du kan bruge til at komme videre med projektet frem mod semifinalen.

Unge Forskere afholder fem regionale semifinaler, og du vil få besked om, hvilken semifinale du skal præsentere dit projekt til. Der afholdes hvert år en semifinale i Nord, Midt, Syd, Sjælland og Hovedstaden (læs mere om semifinalerne).

3. Lav en poster og forbered din præsentation

Inden semifinalen skal du forberede en præsentation på ca. 7 minutter og lave en videnskabelig poster. Begge skal være klar den dag, din semifinale afholdes. Læs mere om præsentationen og posteren

4. Præsentér dit projekt til semifinalen

Til semifinalen får du din egen stand med plads til poster og et bord, hvor du kan stille evt. prototype, eksperimenter eller andet, du vil bruge i din præsentation. I løbet af dagen er der juryrunder, hvor du vil få besøg af flere jurymedlemmer, der skal høre din præsentation. Når du har præsenteret i ca. 7 minutter, stiller juryen spørgsmål til dit projekt. På siden Den gode præsentationen, har vi samlet nogle gode råd til mødet med juryen. 

På semifinalen kommer du til at møde de andre semifinalister i din region, og som afslutning på dagen afholdes en ceremoni, hvor det afsløres, hvilke projekter juryen har sendt videre til finalen.

5. Videre til finalen - tilmelding til finalen

Finalen afholdes til Science EXPO i København og varer tre dage fra d. 25.-27. april 2021. Husk at du skal tilmelde dig finalen. Det er meningen, at du arbejder videre med dit projekt frem mod finalen, og du kan derfor ændre i projektbeskrivelsen og rapporten, indtil tilmelder dig, og du er velkommen til at lave ændringer på posteren, som du selv medbringer til finalen. 

  • Finalecamp hos Science Talenter
    Alle finalister inviteres til finalecamp hos Science Talenter i Sorø, hvor du får mulighed for at arbejde videre med dit projekt og få sparring, så du er klar til finalen. Deltagelse i finalecampen er ikke obligatorisk, men det er en god mulighed for at komme videre med dit projekt og møde de andre finalister, der skal med til Science EXPO. 

6. Præsentér dit projekt til finalen til Science EXPO

Unge Forskere-finalen strækker sig over tre dage og afholdes under Science EXPO 25.-27. april 2021 (læs mere om Science EXPO). Her skal du præsentere dit projekt til finalejuryen under juryrunder, der ligner dem fra semifinalen. Her må din præsentation være lidt længere, du du her har ca. 10 minutter (til semifinalen er der afsat ca. 7 minutter til din præsentation). Der er planlagt overnatning til alle finalister på et nærliggende hotel, og der er sociale arrangementer om aftenen, som alle finalister kan deltage i.

Til Science EXPO er der hver dag Åbent hus, hvor besøgende kan gå på opdagelse mellem projekterne, og det er derfor en god ide at være forbredt på, hvordan du vil præsentere dit projekt til ikke-eksperter som fx skoleelever. 

Unge Forskere-konkurrencen afsluttes af den store præmieoverrækkeelse, der finder sted om tirsdagen, hvor vinderne af konkurrencen bliver udråbt. Her uddeles præmier for mere end 300.000 kr., en række særpriser og deltagelse i internationale konkurrencer i bl.a. Brasilien, Kina og USA. 

Vi glæder os til at modtage dit projekt! 

For at få en fornemmelse af, hvordan det er at deltage i finalen, kan du her se videoen fra finalen i 2019: