Gå til hovedindhold

Guide til gymnasielærere

Deltagerbillede gruppe senior - Unge Forskere 2018 - ©Astra - Foto: Sanne Vils Axelsen

Er du gymnasielærer, og har du lyst til at give dine elever en faglig udfordring?

Alle elever på en ungdomsuddannelse kan deltage i Unge Forskere med et naturvidenskabeligt projekt. Eleverne skal dog enten bruger den naturvidenskabelige metode eller ingeniørens arbejdsmetode som en del af projektarbejdet. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke længere er muligt for eleverne at bruge deres SRP, efter SRP'en blev rykket til senere på året.

Når dine elever deltager i Unge Forskere, får de feedback på deres projekt af Unge Forskeres store fagjury, uanset hvor langt de når i konkurrencen. Til både semifinalen og finalen kommer dine elever til at møde fagjuryen ansigt til ansigt, og netop mødet med fagjuryen er en del af det store udbytte, eleverne tager med i bagagen efter at have deltaget i konkurrencen.

 

Du bestemmer selv

I Unge Forskere Senior står eleverne selv for tilmeldingen, og det er derfor helt op til dig, hvor meget du vil involvere dig i processen. Du kan henvise dine elever til vores nye guide til gymnasieelever, der giver et overblik over processen trin for trin, men under alle omstændigheder vil dine elever garanteret være glade for en eller anden form for sparring i projektarbejdet.

Som gymnasielærer, der vil involveres i processen, kan du gøre dette på flere forskellige måder. Du kan motivere en enkelt elev eller en lille gruppe til selv at kaste sig ud i konkurrencen, men du kan også lade en hel klasse eller et helt hold deltage i Unge Forskere og gøre det til en del af undervisningen.

Herunder kan du se forløbet brudt ned i de enkelte trin for gymnasielæreren, der gerne vil involveres i processen.

Har du spørgsmål eller brug for vejledning?
Tøv ikke med at skrive til info@ungeforskere.dk, så vil vi gøre, hvad vi kan for at hjælpe dig på vej. 

1. Planlæg Unge Forskere som en del af undervisningen eller som et tilbud til eleverne, der kunne bruge en ekstra udfordring

Første skridt mod at komme i gang med Unge Forskere er at indtænke konkurrencen, når du planlægger din undervisning. På siden unge forskere i undervisningen kan du finde inspiration til, hvordan du kan gøre. Lad fx eleverne udforske og udfordre et fagligt område ved at slippe dem løs i et projektarbejde, hvor de selv definerer indholdet af en undersøgelse, men hvor rammerne er klare, eller inddrag konkurrencen som et tilbagevendende element på alle årgange. Du kan også få besøg af en lærerambassadør, hvis du har brug for hjælp til at komme i gang.

2. Sæt eleverne i gang

Sæt eleverne i gang med projektarbejdet og tilbyd sparring på projekterne, hvis dine elever laver et selvstændigt projekt uden for undervisningen. Vil du give dine elever et overblik over, hvad det kræver at deltage i konkurrencen, kan du henvise dem til vores guide til gymnasieelever, der er lavet særligt til gymnasieeleven, der ønsker at deltage i Unge Forskere. En anden mulighed er at få besøg af en tidligere Unge Forskere-deltager, der kan dele ud af sine erfaringer med konkurrencen, inspirere og give dine elever blod på tanden.

3. Mind dine elever om tilmeldingsfristen 3. februar 2021

For at deltage i Unge Forskere skal elevernes projekter være tilmeldt senest d. 3. februar 2021, hvor tilmeldingen til årets konkurrence lukker. I Unge Forskere Senior er det eleven selv, der tilmelder sig, og al kommunikation sker direkte til eleven. Eleven skal uploade en projektbeskrivelse, en rapport og tilmeldingsblanketter inden deadlinen. Bemærk, at det er muligt for eleverne at rette deres rapport og projektbeskrivelse helt frem til tilmeldingsfristen. De behøver derfor ikke have alt klar, når de trykker tilmeld, så længe de når det inden tidsfristen. Eleven skal tilmelde sig på denne side, hvor tilmeldingsblanketterne også kan findes.

4. Videre til semifinalen

Alle, der har sendt et projekt ind til Unge Forskere, får ca. en uge efter tilmelding svar på, om deres projekt er gået videre til semifinalen. Det er Unge Forskeres fagjury, der står for denne udvælgelse, og du kan læse mere om bedømmelseskritererne her. Alle elever får kommentarer på deres projekt fra forjuryen, også selvom projektet ikke går videre til semifinalen. 

Som gymnasielærer kan du give eleverne sparring på, hvordan de arbejder videre med deres projekt frem mod semifinalen, og hvordan de bruger juryens kommentarer konstruktivt. Semifinalerne finder sted i de fem regioner i marts 2021, og eleverne får besked om hvilken semifinale, de er inviteret til. I enkelte tilfælde kan de blive bedt om at deltage i en semifinale uden for deres hjemregion. Gør gerne dine elever opmærksomme på, at de skal huske at tilmelde sig til semifinalen, hvis de går videre. 

Til semifinalerne skal eleverne forberede en præsentation på ca. syv minutter og en videnskabelig poster. Under semifinalens juryrunder får de besøg af flere jurymedlemmer, som de skal præsentere for. Læs mere om den gode poster og den gode præsentation

Som gymnasielærer er du velkommen til at tage med til semifinalen, men under juryrunderne er det ikke tilladt at være til stede hos eleverne. Vi stiller et rum til rådighed til alle lærere og undervisere, hvor de kan opholde sig under juryrunderne. Som afslutning på hver semifinale afsløres det, hvilke projekter der går videre til finalen under afslutningsceremonien.

5. Videre til finalen

Er dine elever gået videre til finalen, bliver de tilbudt at deltage i en finalecamp hos Science Talenter i Sorø.

  • Finalecamp hos Science Talenter 
    Til finalecampen kan finalisterne få sparring på deres præsentation og poster, og de har her mulighed for at møde de andre seniorfinalister, der er gået videre til finalen fra hele landet. Deltagelse i både campen og finalen kræver, at eleven tilmelder sig begge. 

Finalen i Unge Forskere finder sted under Science EXPO d. 25.-27. april 2021. Under den tre dage lange finale skal eleverne fremlægge for juryen på samme måde som ved semifinalerne, dog varer præsentationen for det enkelte jurymedlem ti minutter til finalen, hvor de til semifinalen havde ca. syv minutter. Bemærk, at det heller ikke til finalen er tilladt for dig som underviser at være til stede under juryrunderne. Det er kun tilladt, at finalisterne er til stede, og du som underviser skal derfor befinde dig et andet sted.

Udover besøg fra juryen vil der under finalen være åbent hus, hvor familier, skoleklasser og andre science-interesserede kan komme og høre om projekterne. Det er derfor en fordel, hvis eleverne har forberedt en fremlæggelse, der er mindre teknisk, end den de har forberedt til juryen.

Til finalen bor deltagerne på et hotel tæt ved stedet, hvor finalen afholdes, og der er lavet et fagligt og socialt program for deltagerne hele dagen.

Science EXPO slutter af med at brag af en præmieoverrækkelse, hvor vinderne af konkurrencen udnævnes. Som underviser skal du tilmelde dig dette arrangement. Til finalen uddeles også en række særpriser, som deltagerne kan vinde udover hovedpræmierne. Læs mere om særpriserne, der er i spil til årets konkurrence.

6. Besøg finalen

I alle tre finaledage er der åbent hus til Science EXPO, hvor klasser kan besøge Science EXPO og gå på opdagelse blandt finalisternes projekter, få en fornemmelse for, hvad det vil sige at have et projekt med, og evt. give opbakning til de af gymnasiets elever, der er gået hele vejen til finalen. 

Et besøg på Science EXPO kan være en god indledningsmanøvre for klasser, der endnu ikke har deltaget i konkurrencen, og det er en oplagt mulighed for dig som gymnasielærer, der endnu ikke har taget hul på konkurrencen og gerne vil få en fornemmelse af, hvad det hele handler om.

Husk, at du altid kan skrive til info@ungeforskere.dk, hvis du har nogle spørgsmål.