Gå til hovedindhold

Guide til skoleelever

Deltagere - Unge Forskere 2019

Går du i 0.-10. klasse? Så kan du deltage med et naturvidenskabeligt projekt i Unge Forskere Junior.

Du kan enten bruge et projekt, du har lavet som en del af undervisningen eller et projekt, du har lavet på egen hånd. Det, der skal til for, at et projekt er et Unge Forskere-projekt, er, at du i projektet skal bruge enten den naturvidenskabelige metode eller ingeniørens arbejdsmetode. Du kan deltage alene eller i en gruppe på op til tre personer. Alle deltagere skal være under 21 år, når finalen afholdes.

I 2021 afholdes bootcamp, finale og præmieoverrækkelsen digitalt. 

1. Din lærer tilmelder dit projekt

Første skridt er, at din lærer tilmelder dig eller din gruppe til konkurrencen. Tilmeldingen skal ske inden deadlinen d. 3. februar 2021. Når din lærer har tilmeldt dig, skal du oprette en profil på tilmeldingssiden, og herfra kan du selv uploade alle nødvendige filer. I første omgang skal du/din gruppe lave en rapport (læs mere om rapporten) og en projektbeskrivelse (få gode råd til projektbeskrivelsen). Projektbeskrivelsen er et skema, hvor du svarer på en række spørgsmål om dit projekt og din proces. Projektbeskrivelsen er vigtig, for det er den, juryen hovedsageligt bruger, når de udtager projekter til finalen. I kan rette i rapporten og projektbeskrivelsen helt frem til deadlinen, også når I er tilmeldt.

Du skal også aflevere to blanketter med underskrifter fra dine forældre, der bl.a. giver tilladelse til, at du deltager i konkurrencen. Blanketterne kan findes her, og uploades pådin profil på tilmeldingssiden Mit Unge Forskere. Er du i en gruppe, skal I hver især aflevere to blanketter med forældreunderskrifter. 

Som et supplement til projektbeskrivelsen og projektrapporten, skal du som noget særligt i 2021 også aflevere et video pitch på 3 minutter, der skal svare på disse spørgsmål: Hvad har du undersøgt? Hvorfor har du undersøgt det? Hvordan har du undersøgt det? Hvad har du fundet ud af? Hvorfor er dit projekt det fedeste projekt i verden? 

Er du en del af en gruppe, der ikke kan mødes, kan I for eksempel optage et videomøde, filme hver jeres del og klippe det sammen, eller en af jer kan stå for video pitchet.

Alle projekter, der indsendes til Unge Forskere, får feedback fra forjuryen. Det betyder, at selvom dit projekt ikke går videre i konkurrencen, så får du feedback på projektet fra folk, der arbejder med naturvidenskab til hverdag. 

2. Videre i konkurrencen 

To uger efter tilmeldingsfristen vil du få at vide, om dit projekt er blevet udtaget til finalen. Grundet corona er semifinalerne i år omdannet til bootcamps, og derfor sker udvælgelsen til finalen allerede på dette tidspunkt. Bootcampen afholdes i begyndelsen af uge 10.

Alle projekter får feedback fra forjuryen, der har vurderet, hvilke projekter der skal videre til finalen. Efter projektet er blevet vurderet af forjuryen, har du altså nogle kommentarer, du kan bruge til at komme videre med projektet frem mod bootcamp og finale.

Ved bootcampen får du sparring på dit projekt og gode råd til, hvordan du kan styrke projektet frem mod finalen. Du får trænet at præsentere projektet for en jury. Du får også mulighed for at se andre projekters præsentationer. Helt praktisk foregår det sådan, at du til bootcampen skal præsentere dit projekt for 2 jurymedlemmer og 3-5 andre projekter.

For at deltage i bootcampen kræver det, at du tilmelder dig. 

 

3. Lav en poster og forbered din præsentation

Inden bootcampen skal du forberede en præsentation på ca. syv minutter og lave en videnskabelig poster. Begge skal være klar den dag, din bootcamp afholdes. Læs mere om præsentationen og posteren

4. Finalen

Finalen afholdes fra d. 25.-27. april 2021. Husk, at du skal tilmelde dig finalen. Det er meningen, at du arbejder videre med dit projekt frem mod finalen, og du kan derfor ændre i projektbeskrivelsen og rapporten, indtil du tilmelder dig, og du er velkommen til at lave ændringer på posteren frem til finalen.  

Unge Forskere-finalen strækker sig over tre dage og afholdes som en digital finale d. 25.-27. april 2021. Her skal du præsentere dit projekt til finalejuryen under juryrunder.

 

5. Præmieoverrækkelse

Unge Forskere-konkurrencen afsluttes med den store præmieoverrækkelse, der finder sted tirsdag den 27. april, hvor vinderne af konkurrencen bliver udråbt. Her uddeles præmier for mere end 300.000 kr. og en række særpriser. 

 

Har du spørgsmål til konkurrencen, eller er der noget, du er i tvivl om, så skriv til info@ungeforskere.dk.

Vi glæder os til at modtage dit projekt!