Gå til hovedindhold

Unge Forskere Senior

Deltagerbillede til Unge Forskere 2016 - Foto: Pelle Rink ©Astra

Unge Forskere Senior er en forskningskonkurrence for dig, der går på en ungdomsuddannelse.

Konkurrencen giver dig mulighed for at arbejde innovativt og projektbaseret med naturvidenskab og teknologi og undervejs få dine ideer ud i den virkelige verden. Skab værdifulde kontakter med andre science-interesserede unge, mød de stærkeste eksperter inden for dit felt, og få en oplevelse for livet!

"Det var bare en kanonsjov oplevelse! Vi fik mulighed for at fordybe os i et selvvalgt projekt og samtidig møde en masse andre dygtige unge mennesker, der også synes, naturvidenskab er fedt."

Linnea Mørch Folkmann, Unge Forskere-finalist 2014

Bliv en af de unge forskere

Vejen til at blive ung forsker kan være meget forskellig. Nogle har siddet og eksperimenteret i garagen, andre har arbejdet sammen med en professionel forsker og atter andre blev så optagede af et skoleprojekt, at de fik lyst til at deltage med fx deres teknologiprojekt eller studieretningsopgave. 

Unge Forskere er en konkurrence for alle, og det kræver ingen udvælgelse eller et skoleforløb at deltage. Du behøver ikke være en 12-tals student eller et geni for at være med, men du skal være god til at tænke kreativt, arbejde dedikeret og systematisk - og frem for alt brænde for dit projekt.

"Man skal ikke lade sig stoppe af, hvor stort et stykke arbejde, der kan være i en ide. Vejen til storhed starter med et skridt. Det er nok det budskab, der betyder mest i Unge Forskere."

Ishak Zaaimia, Unge Forskere-finalist 2016

Hvad kræver det at være med?

Du deltager i Unge Forskere Senior med et selvvalgt science-projekt, hvor du skal indsende et projektresumé og en projektrapport for at deltage i konkurrencen. Efter deadline vurderes alle projekterne af en fagjury, og 100 projekter går videre til de regionale semifinaler.

Til semifinalerne møder du juryen til en science-fair, hvor du får din egen stand. Her skal du medbringe en videnskabelig poster og holde en præsentation for juryen, og semifinalerne afsluttes med udnævnelsen af 50 seniorfinalister.

Vinderne af konkurrencen findes hvert år i april ved et brag af en finale i Forum. Finalen består af en 3-dages science fair med sceneshows, udstillere fra store danske virksomheder og universiteter, ca. 8.000 besøgende gæster og en stor præmieoverrækkelsesceremoni med Unge Forskeres protektor, H.K.H. Prins Joachim.

Der er kontante præmier for over 300.000 kroner, og du kan kvalificere dig videre til fx EM, VM i USA, de sydamerikanske mesterskaber i Brasilien eller de asiatiske mesterskaber i Kina. Der er også særlige sponsorpræmier - fx en tur til Nobelprisoverrækkelsen i Stockholm.

Læs mere om deltagelsebedømmelseskriterier og præmierne, og se vinderprojekterne fra fx Unge Forskere Senior 2017.