Nyhed

Junior-vinder Alexanders opfindelse kan revolutionere luftfartsindustrien

Vinderen af Unge Forskere Junior har opfundet et design til rotorblade med inspiration fra havets dybder. Med sit innovative projekt sætter han kursen for  fremtidens luftfart.

Alexander fra Atheneskolen vinder titlen som Årets Unge Forskere Junior i 2024. Til daglig går Alexander i 9. klasse på Atheneskolen, og hans innovative projekt handler om at forbedre og optimere helikoptere og andre rotorfartøjer ved hjælp af et nyt og banebrydende rotorblad.

Han har imponeret juryen med sit innovative projekt, sin kreative tilgang og tekniske dygtighed. Projektet bygger på inspiration fra den kortfinnede makohajs tandlignende skæl. Ved at integrere hajens skæl i sit design har Alexander udviklet et rotorblad, der ikke kun øger effektiviteten og manøvredygtigheden af luftfartøjerne, men også reducerer støjniveauet og brændstofforbruget.

 

En imponeret jury

Årets vinder i junior kategorien har vist en utrolig bred og dyb viden om ikke blot sit eget projekt, men har også omsat den kæmpe viden om fysikken, teknologien og biologien, der omkranser projektet

Unge Forskeres jury

 

Alexander konkurrerede i kategorien Technology, og han har vist sig at være enestående blandt sine jævnaldrende med sin dedikation og videnskabelige nysgerrighed. Det er Unge Forskeres jury, der har bedømt projektet til at være det bedste blandt Juniorprojekterne. 

“Juryen har været enig om at både den naturvidenskabelige og ingeniørens metode er udnyttet til sit maksimale potentiale”.

 

Over 200 kloge hoveder samlet til finalen

I alt 205 unge i alderen 10 – 20 år var i konkurrence ved den store finalebrag for Unge Forskere, som blev afviklet i Forum på Frederiksberg. 

De unge finalister kommer fra grundskoler og gymnasier i hele Danmark. Deltagerne har alle kvalificeret sig med deres forskningsprojekter ved fem regionale semifinaler i marts. For hver af dem er deres projekt startet med en god portion nysgerrighed eller bare deres helt egen gode idé. Oprindeligt var over 1.000 projekter tilmeldt.

Læs også om vinderen af Unge Forskere Senior

 

Vær med i 2025

Skal dine elever være med i Unge Forskere til næste år? Find inspiration til hvordan du kan give dine elever en faglig udfordring med et projektforløb, der måske munder ud i en deltagelse i Unge Forskere 2025.

Guide til grundskolelærere

Unge Forskere arrangeres af Astra – det nationale naturfagscenter, et center tilknyttet Børne- og Undervisningsministeriet. Astra arbejder for at styrke børn og unges naturfaglige almendannelse og for at inspirere dem til at vælge en naturfaglig uddannelse og karriere.

H.K.H. Prins Joachim er protektor for Unge Forskere. Professor ved Niels Bohr Instituttet, Anja C. Andersen er forperson for Unge Forskere.

  • Nyhed
  • >
  • Junior-vinder Alexanders opfindelse kan revolutionere luftfartsindustrien
Skip to content