Gå til hovedindhold

Bedømmelse

unge forskere juryrunder - Unge Forskere 2018 - Foto: Sanne Vils Axelsen

I Unge Forskere bedømmes alle projekter af en stor fagjury.

Vi har næsten 200 frivillige jurymedlemmer fra hele landet, som stiller op for at finde årets bedste Unge Forskere. Der er en særskilt jury til Unge Forskere Junior og til Unge Forskere Senior. Juryerne er bredt sammensat for at dække alle de naturvidenskabelige og teknologiske fag og for at kunne vurdere deltagernes præstationer i forhold til alder og klassetrin. Jurymedlemmerne tæller derfor både topforskere, iværksættere, erhvervsfolk, gymnasielærere og grundskolelærere.

Projekterne bliver bedømt på den gode ide, den naturvidenskabelige/ingeniørens arbejdsmetode og formidlingen af projektet. 

Juryen giver projekterne point inden for hvert af de tre områder, og på baggrund af disse point beslutter juryen, hvilke projekter der skal vinde. Projekter inden for Life Science og Physical Science bliver bedømt efter den naturvidenskabelige arbejdsmetode, mens Technology-projekter bedømmes efter ingeniørens arbejdsmetode.

Alle projekter bedømmes

Alle indsendte projekter til Unge Forskere bedømmes. I første bedømmelsesrunde vurderes projekterne på deres projektbeskrivelse suppleret med de indsendte rapporter. Når juryen har afgivet deres bedømmelse af projekterne, går de bedste 100 junior-projekter og 100 senior-projekter videre til semifinalerne.

Projekterne fordeles på semifinalerne rundtom i landet, og der tages så vidt muligt hensyn til, at deltagerne får så kort rejsetid som muligt. Enkelte deltagere kan blive inviteret til semifinale i en anden region end hjemregionen. Det er nemlig de 200 bedste projekter, der når til semifinalerne, hvilket ikke altid er ligeligt fordelt på regionerne.

Semifinalebedømmelse

I semifinalerne møder deltagerne den regionale jury. Projekterne bedømmes på baggrund af juryinterviews på dagen, medbragte opstillinger og den videnskabelige poster, som hver enkelt deltager har med. I slutningen af hver semifinale udnævnes de projekter, som går videre til årets finale til Science EXPO.

Finalebedømmelse

Finalebedømmelsen foregår på samme måde som til semifinalerne, men her kæmper deltagerne om præmierne i deres kategori. For at sikre en fair konkurrence justeres antallet af præmier i en kategori efter antallet af finalister i kategorien.

Juryen interviewer alle finaledeltagerne og voterer derefter i hver kategori for at finde årets vindere. Til sidst går en grand jury sammen for at finde de to samlede vindere af Unge Forskere.