Gå til hovedindhold

Kontakt en forsker

Et er at have en god ide, noget andet er at føre den ud i livet. Heldigvis er der hjælp at hente fra den professionelle forskningsverden.

Vi har samlet en række links, der kan hjælpe dig med at finde den helt rigtige forsker, og du kan også finde nogle gode råd til at tage kontakt.

Forskerne vil oftest gerne hjælpe nye unge forskere på vej, men de har rigtig travlt og rejser meget. Derfor skal de vide, hvad man er ude efter, hvad man ved i forvejen, og hvad det skal bruges til (fx Unge Forskere). Jo mere specifikt og præcist du formulerer din forespørgsmål, jo større er chancen for, at forskeren vil interessere sig for dig og dit projekt. Vis dem, at du er seriøs, og brænder for din sag!

 
- det siger universiteterne 

Dine overvejelser

Det er lettest at hjælpe, hvis man bliver spurgt om hjælp til et konkret problem. Her kommer nogle forslag til, hvad du bør overveje, når du henvender dig til forskerne:

  • Hvilken slags hjælp søger du? Ønsker du et interview med en ekspert eller et formelt samarbejde med en forsker? Har du brug for arbejdstid i et laboratorium eller kan en kort snak i telefonen hjælpe dig videre? Tænk over, hvilken hjælp du har brug for, og om det skal være en forsker ved en virksomhed eller et universitet.

Hvis du fx ønsker et interview til en opgave, er det en god ide, hvis du i forvejen har lavet en liste over 5-10 spørgsmål, du ønsker at få svar på. Det giver forskeren mulighed for at forberede sig og give dig nogle brugbare svar.

  • Find den rigtige ekspert. Universiteterne og virksomhederne er fulde af forskere, der er eksperter på hvert deres område. Så inden du kontakter den første og den bedste forsker, er det vigtigt, at du har sat dig grundigt ind i, hvad du skal have hjælp til. Hvis du fx arbejder med klimaforandringer, er det så fremtidens natur i Danmark, de kommende naturkatastrofer i Bangladesh eller nye energiteknologier, der kan producere energi uden at udlede CO2?

Undersøg dit emne ved at læse på nettet, i bøger, videnskabelige artikler, avisartikler o.lign. Det gør det lettere for virksomheden eller universitetet at finde ud af, hvem der kan hjælpe dig, og du undgår at blive afvist, fordi du har valgt den forkerte ekspert.

  • Hvad er din tidsramme? Hvis du skal bruge hjælp fra en professionel forsker, så sørg for at tage kontakt i god tid. Fortæl gerne, hvornår du har brug for hjælp og hvor længe.

 

Klar til afsendelse

Når du har styr på alle disse ting, så skriv en mail til forskeren. Gør det tydeligt, at du brænder for emnet og har gjort dig en masse tanker allerede.
Vent en uges tid fra du har afsendt mailen. Har du stadig ikke fået et svar, så grib telefonen og ring og hør, om de har fået din mail. Det har de oftest, selvom de ikke har haft tid til at svare. Måske vil de benytte lejligheden til at stille dig uddybende spørgsmål, så vær klar til at tale for din sag.

Et par ting du skal huske at nævne eller overveje er:

  • Dit emne og din problemstilling.
  • At du er på vej mod deltagelse i en nationalt anerkendt forskerkonkurrence for gymnasier (Unge Forskere) med dit projekt.
  • Din tidsramme –  hvornår skal du i gang, hvornår skal du være færdig?
  • Har du en længere tekst kan det være en god ide at vedhæfte den, så du sikrer dig, at forskeren læser det essentielle ved din henvendelse.

 

Find din forsker

Der er en række forskellige måder, du kan komme i kontakt med forskerne på de forskellige universiteter på. Her er en liste over måden, du kan gøre det på, på det enkelte universitet:

Danmarks Tekniske Universitet - DTU

Du kan søge eksperter på DTU ved via af siden her

DTU  skriver:

Har du en ide til et gymnasieprojekt - men mangler du apparaturet til at udføre eksperimenterne på? Har du fået en god ide - men mangler du en forskers input for at komme videre? Har du brug for et interview med en forsker til at få den allernyeste viden med i din store opgave?

Inden du tager kontakt til en forsker, er det vigtigt, at du er grundigt forberedt, og at du ved præcis, hvad du søger hjælp til. Dine forberedelser vil også hjælpe dig til at finde ud af, om DTU er det rigtige sted at søge hjælp, for: Der er rigtigt meget, vi kan svare på på DTU. Men der er også emner, som andre ved mere om end vi.

 

Aarhus Universitet - AU

Få hjælp til at finde en forsker. Ved du allerede, hvem du skal have kontakt med, kan du finde deres telefonbog her.

Syddansk Universitet - SDU

SDU har en indgang for dig, der søger kontakt til en specifik forsker, eller vil kontakte et institut for at finde frem til den helt rigtige forsker.

Københavns Universitet - KU 

KU tilbyder en let indgangsvinkel til de 6 hovedområder der forskes i på KU og et søgefelt til at søge efter en specifik forsker.
 

Roskilde Universitet - RUC

RUC’s hjemmeside kan du se en detaljeret oversigt over forskningsområder og på den måde let finde frem til den rette forsker inden for dit felt.
Du kan også søge direkte efter en specifik forsker.

Aalborg Universitet - AAU

På AAU’s hjemmeside finder du alle universitetets forskningsområderne. Det er nemt at klikke sig frem til den helt rigtige forsker.

Teknologisk Institut

Teknologisk Institut tilbyder hjælp til skoleelever og studerende i forbindelse med innovationsprojekter. Dette tilbydes som en del af Opfinderrådgivning. Her kan I få sparring og dialog i forbindelse med jeres projekt. Læs mere om tilbuddet her. Nævn at det er i forbindelse med Unge Forskere når I kontakter Opfinderrådgivningen.