Gå til hovedindhold

Årets seniorvinder er i særklasse

William_Unge Forskere 2020

19-årige William Meyling er Årets Unge Forsker Senior

Vinderen af Unge Forskere Senior er 19-årige William Bille Meyling fra Sukkertoppen Gymnasium i København. Han har udviklet sin egen algoritme til segmentering af computerbilleder. Ifølge en begejstret jury er det et vinderprojekt i særklasse med et stort potentiale både teoretisk og praktisk.

Når en selvkørende bil skal finde vej, kræver det, at bilens computer bygger på en algoritme, der kan identificere billeder og alle dele af billederne automatisk og meget hurtigt. En sådan algoritme har 19-årige William Bille Meyling fra Sukkertoppen Gymnasium i København udviklet. Fredag indbragte denne bedrift ham titlen som Årets Unge Forsker 2020 i seniorrækken.

William har helt selv udviklet en algoritme, der kan identificere hver del af et billede automatisk uden brugerinput, så computeren får en grad af forståelse for, hvad der er i billedet. Dette er centralt for fx. selvkørende biler og for overvågning, men også for en lang række andre områder.

Et fænomenalt projekt

Hvad der især imponerer den jury, der har bedømt William Meyling i finalen er, at han ikke har baseret sig på andres arbejde, men helt fra grunden har skrevet sin algoritme, endda med henblik på at gøre den lynhurtig, hvilket er gjort gennem forståelse af den hardware, som algoritmen køres på. 

”Alene at udvikle en sådan algoritme er en enorm udfordring, men at gøre det med yderligere krav er fænomenalt! Du udviser en omfattende forståelse af datalogiske principper og en vidtgående evne til at implementere dem, langt over et forventeligt niveau. Juryen er meget imponeret, over at du har programmeret det hele fra bunden.”

”Og så formår William på besnærende simpel vis at præsentere sit projekt, som ellers i den skriftlige præsentation fremtræder som noget, der mere ligner en videnskabelig afhandling. Hans forståelse af emnet og evne til at opnå resultater er hermed bevist langt ud over, hvad man kan forvente” hedder det fra juryen. 

Mødet med juryen er helt unikt

En professionel fagjury på 89 naturvidenskabelige eksperter har gennem tre dage interviewet finalister fra hele Danmark foran skærmen ved et stort virtuelt logistisk set up for at finde de endelige vindere. Finalisterne bliver bedømt på innovation og kreativitet, den videnskabelige arbejdsproces og formidling og perspektivering af projektet.

Projektleder i Unge Forskere i Astra, Louise Lund Bækgaard siger: "De unge talenters deltagelse i Unge Forskere er i høj grad med til at støtte og fastholde deres motivation. De har knoklet med deres projekter hele vinteren og mødet med juryen giver dem den anerkendelse og faglige selvtillid, som de har fortjent." 

"De unge talenters deltagelse i Unge Forskere er i høj grad med til at støtte og fastholde deres motivation. De har knoklet med deres projekter hele vinteren og mødet med juryen giver dem den anerkendelse og faglige selvtillid, som de har fortjent." 

Louise Lund Bækgaard, projektleder i Unge Forskere.

I alt havde 258 grundskole- og gymnasieelever i alderen 9-19 år kvalificeret sig til den nationale finale i Unge Forskere. Med prisen som Årets Unge Forsker følger også 25.000 kr. og William Meyling bliver inviteret til at deltage i to internationale forsker-konkurrencer i Spanien i september 2020 og i Kina i marts 2021.
 

I juniorrækken vandt den 14-årige Alexander Winkler fra 8. klasse på Skt. Josefs Skole i Roskilde med et Physical Science projekt om violinens lyd.