Gå til hovedindhold

Årets Unge Forsker til Nobelprisoverrækkelsen

Frederik Gade til Nobelprisoverrækkelsen - Unge Forskere 2018

Ved Unge Forskere 2018 vandt Frederik Gade ikke bare Unge Forskere Senior men også den eftertragtede sponsorpræmie, som gav adgang til et seminar for unge forskere til SIYSS i Stockholm. Han fremlagde sit projekt om kortlægning af cellers interaktomer og deltog i Nobelprisoverrækkelsen.  

Startskuddet til det ugelange seminar i Stockholm lød 6. december, og unge talenter fra hele verden samledes om en fælles interesse for naturvidenskab. Unge Forskere sender hvert år i samarbejde med Ungdommens Naturvidenskabelige Forening en finalist til The Stockholm International Youth Science Seminar. I år var det Frederik Gade som vandt med sit Life Science projekt om kortlægning af cellers interaktomer - et projekt der gjorde ham til Årets Unge Forsker. 

Seminaret til SIYSS er et af de mest prestigefyldte events for unge forskere, og det afholdes i forbindelse med Nobelprisoverrækkelsen. Frederik gade skulle lave en præsentation for til seminaret, og efterhånden er hans præsentationen blevet så naturlig, at det ikke krævede meget forberedelse at fyre den af på scenen. 

"Selvom jeg normalt blev meget nervøs for sådanne præsentationer, er jeg efterhånden så godt inde i emnet og så vant til at præsentere, at jeg ikke længere bliver påvirket i en synderlig grad," fortæller Frederik Gade. Du kan se Frederiks præsentation (1:46:30).

Frederik har siden han havde sit projekt med til finalen i Unge Forskere 2018 fået trænet sin præsentation til EUCYS, EM i unge forskere i Dublin i september.

Udover præsentationen bød ugen også på mange andre oplevelser. Der var kulturelle oplevelser på Moderna Museet, Skansen og Nationalmusset, sociale events og et virksomhedsbesøg hos Xylem. De unge forskere til SIYSS deltog også i Nobelforelæsninger, Nobelreceptionen og selve Nobelaftenen, og selvom det var svært for Frederik Gade at vælge , hvad der var bedst ved turen, fremhæver han de Nobelpris-relaterede arrangementer.

"Receptionen var en sjov oplevelse, men den største oplevelse var nok at overvære selve Nobelprisoverrækkelsen. Jeg har aldrig følt mig så patriotisk, og især ikke overfor Sverige," fortæller Frederik gade. 

Receptionen var en sjov oplevelse, men den største oplevelse var nok at overvære selve Nobelprisoverrækkelsen. Jeg har aldrig følt mig så patriotisk, og især ikke overfor Sverige

Frederik Gade

SIYSS har ikke kun givet Frederik Gade en oplevelse for livet, men det har også været en mulighed for at få udvidet sit netværk blandt andre science-interesseret unge fra hele verden.

Frederik Gade til SIYSS - Unge Forskere 2018

Frederik gade (til højre) sammen med deltagere fra USA, Brasilien, Korea, Tyskland og England. 

"Turen har også givet mig nogle gode kontakter blandt ligesindede rundt omkring i verden - nogle endda også PhD'er." Siger Frederik Gade.

Det bliver ikke sidste gang, at Frederik Gade skal præsentere sit projekt. Til maj tager han nemlig til USA for at deltage i Intel ISEF, VM i unge forskere, hvor han igen får mulighed for at møde andre science-interesserede fra hele verden.