Gå til hovedindhold

David vandt guld og særpris i Kina

Unge Forskere-vinder høstede guld og en special award til kinesisk mesterskab i science og teknologisk innovation. 

David Nørgaard Essenbæk vandt en 2. præmie til Unge Forskere 2019 i Physical Science-kategorien, og med præmien fulgte deltagelse i det kinesiske mesterskab CASTIC - China Adolescents Science and Technology Innovation Contest – der i blev afholdt på i Macau i juli. 

Sammen med Emma Paydari, der som David kommer fra Egaa Gymnasium og vandt en 2. præmie i Unge Forskere, tog han til Kina for at repræsentere Danmark med sit projekt: Computerkemi og solenergi.

Den kinesiske konkurrence blev i år afholdt for 34. gang, og ingen af de danske deltagere måtte gå tomhændet derfra. Emma vandt en bronzemedalje og David kom på podiet med en flot guldmedalje og en special award.

”Det var en ret stor overraskelse, især særprisen, der blev uddelt dagen før medlajerne. Så blev jeg selvfølgelig glad,” fortæller David.

Den særpris, David vandt var en Gao Shiqi Science Award, hvor der medfølger 1000 yuan.

Castic 2019 - Unge Forskere 2019

De to danske deltagere med deres medaljer til CASTIC.

”Det var en kæmpe oplevelse, både fordi vi var så langt væk hjemmefra, og det var første gang jeg var i Kina, men også fordi jeg fik muligheden for at møde så mange jævnaldrende fra hele verden, der havde lavet alle mulige sindssyge projekter.”

Hvert år sender Unge Frorskere deltagere, der klarer sig godt til den nationale finale til CASTIC der afholdes i forskellige byer i Kina. Her får de muligheden for at fortsætte med deres projekt, møde en international jury og udvide deres netværk blandt science-entusiastiske unge fra hele verden. 

For den danske guldvinder var det bedste ved oplevelsen netop mødet med de andre unge:

"Det bedste var nok at lære de andre deltagere at kende, selvom det også var ret fedt at snakke med juryen om mit projekt, og så pyntede det jo på det hele at vinde en guldmedalje og en special award."  

Og så bliver ens horisonter jo udvidet gevaldigt af at gå rundt og høre om de andres projekter.

David Nørgaard Essenbæk

Til konkurrencen er der flere juryrunder, hvor deltagerene skal stå over for dommere fra et internationalt forskningsmiljø. Det var især under disse, at David Nørgaard Essebæk blev udfordret fagligt. 

"Jeg blev endnu skarpere til at formidle og fik nogle gode faglige snakke med dommerne. Og så bliver ens horisonter jo udvidet gevaldigt af at gå rundt og høre om de andres projekter."

David Nørgaard Essenbæk skal til at læse molekylær biomedicin på Københavns Universitet. Efter sin deltagelse i Unge Forskere er han sikker på, at han gerne vil ende med at forske.

"I den sammenhæng vil det kendskab jeg har til den naturvidenskabelige metode, som jeg har fået ud af mit projekt have direkte anvendelighed, ligesom den viden om om computerkemi og kvantemekanik, som jeg har tilegnet mig heller ikke vil skade," fortæller David.