Gå til hovedindhold

Europamesteren arbejder videre med sit projekt

Unge Forskere 2019 - EUCYS 2019

Magnus Quaade Oddershede har bestemt ikke kedet sig efter finalesejren i Bulgarien. Han har været til officiel ceremoni hos EU-kommissæren og arbejder videre med sit vingespids-projekt ved siden af studierne.

Det er sket en del siden, at Magnus Quaade Oddershede vandt guld foran 150 af Europas skarpeste hjerner til Europamesterskabet i science i Sofia tilbage i september.

Guldstøvet havde kun lige lagt sig efter Europamesterskabet i Science, før Magnus igen var på farten - denne gang til en officiel ceremoni i Bruxelles hos EU-kommissæren for ’Science Research and Innovation’, Carlos Moedas. Det er Europa-Kommissionen, der har taget initiativ til Europamesterskabet i science, og til ceremonien præsenterede Magnus sit projekt for fremmødte politikere, diplomater, journalister og almindelige mennesker, hvor han godt kunne mærke, at folk synes, hans projekt var spændende.

- Det var fedt at opleve, at folk synes, det, jeg laver, er spændende. Det giver lidt ekstra motivation, når man er ved at køre sur i teoretiske papirer eller forsøg, der ikke makker ret i første, anden eller tredje omgang, fortæller Magnus.

Selv om det var en god og sjov oplevelse at være til officiel ceremoni, så synes Magnus, det var en lille smule intimiderende, at han ikke kunne have en samtale med kommissæren uden at få stukket et kamera helt op i ansigtet. Den bedste oplevelse med turen var dog fælleskabet, som Magnus har fået med de to andre 1. plads-vindere fra henholdsvis Irland og Tyskland.

- Jeg tror, at jeg også fremover kommer til at møde de personer, jeg har lært at kende gennem forløbet, så udover, at det var en hyggelig tur, har jeg også fået et professionelt netværk ud af det, siger den unge forsker.

Arbejder med at sætte et forsøg op i en vindtunnel

Magnus er lige startet med at studere fysik på Københavns Universitet, men han har også tid til at arbejde videre med projektet og sin higen efter den mest effektive vingespids. Til trods af, at det – til tider – føles som om, at det går langsomt fremad med projektet pga studiet, så synes han, at det i sidste ende vil gavne hans projekt, at han bedre kommer til forstå og benytte den mere bagvedliggende matematik, når det kommer til aerodynamisk teori.

Lige nu er han i gang med at sætte et forsøg op i en vindtunnel på DTU. Dette er en længevarende proces, da det er en del ting, han skal forberede og forbedre. For eksempel er designet af vingerne lidt mere kompliceret end ventet, men det kan en 3D-printer forhåbentlig hjælpe til med.

- I første omgang vil jeg teste mit design i en mellemstor vindtunnel, som skal validere mit koncept, før jeg kan opskalere forsøgene til en meget stor vindtunnel, fortæller Magnus.

Får hans projekt luft under vingerene, så bliver det spændende at følge Magnus på hans rejse med at finde ud af vingespidsens indflydelse på flyvvingers effektivitet. Man kan i hvert fald sige, at Magnus Quaade Oddershede er kommet langt, siden han i barndommen byggede flymodeller og fjernstyrede maskiner i sin fritid.