Gå til hovedindhold

"Jeg har ikke prøvet at gå så meget i dybden med et projekt før"

I midten af december fik William Bille Meyling ideen til sit Unge Forskere projekt. Fire måneder senere er han nu kåret som Årets Unge Forsker Senior 2020.

Søndag den 19. april kl. 10:00 sad 258 elever fra grundskoler og gymnasier over hele landet klar ved deres computere til at deltage i den digitale version af Unge Forskere-konkurrencen. I første runde skulle de alle præsentere deres projekt foran en jury i et Hangout-møde og derefter vente på besked, om de var gået videre til næste runde i konkurrencen. 

Blandt dem var William Bille Meyling fra NEXT Sukkertoppen Gymnasium i Københavns Kommune, som mellem de to juryrunder i Unge Forskere-konkurrencen den søndag også skulle deltage i en Singapore National Olympiad in Informatics i forbindelse med Dansk Datalogi Dyst. Da klokkeen slog 10:50 blev det hans tur til at præsentere sit projekt for juryen i det digitale mødelokale. Fra 13:00-17:00 deltog han så i Singapore National Plympiad in Informatics, og kl. 17:05 begyndte hans anden juryrunde i Unge Forskere 2020. William kalder selv sit program den søndag "Lidt presset, men det fungerede"

Med projektet Universel autonom graf-baseret billedsegmentering med næsten lineær gennemsnitskompleksitet gik William hele vejen til sidste runde, der blev afviklet tirsdag, og ved den digitale præmieoverrækkelse fredagen efter, blev han udråbt som den samlede vinder af Unge Forskere Senior - en pris på 25.000 kr. samt deltagelse i to internationale science-konkurrencer.

En hurtig algoritme til billedsegmentering

Williams vinderprojekt handler om billedsegmentering, som er en gren af billedbehandling, hvor man forsøger at gruppere pixels, der er ens, og man kan på denne måde inddele billeder i områder. William har på egen hånd udviklet en algoritme til billedesegmentering, og algoritmen anvender principper inden for dynamisk programmering for at optimere algoritmens køretid, og grafteori er grundlaget for selve algoritmens funktionalitet.

Med andre ord er algoritmen hurtig uanset størrelsen på billedet

William Bille Meyling, Årets Unge Forsker Senior 2020

"Jeg har ved at segmentere ca. 6.900 billeder bestemt, at algoritmen tilnærmelsesvis har lineær kompleksitet. Det betyder, at køretiden skalerer lineært i antallet af pixels. Med andre ord er algoritmen hurtig uanset størrelsen på billedet," fortæller William.

Williams algoritme har ikke brug for bruger-input, og den kan segmentere billeder, der indeholder mere end to segmenter. Sammen med den lineære kompleksitet er det præcis det, der skal til, for at det er muligt at segmeentere video i realtid og segmeenterre hvert enkelt billede i en video mens den bliver optaget. Algoritmen, der autronomt opdeler billeder i segmenter, og som kan identificere hver del af billedet og give computeren en grad af forståelse for, hvad der er i billedet, er central for fx selvkørende biler og overvågning, og det er brugbart på en lang række områder. 

Willam Bille Meyling, den samlede vinder af Unge Forskere Senior 2020.

"Hvad der især imponerer er, at William ikke har baseret sig på andres arbejde, men helt fra grunden skrevet sin algoritme, endda med henblik på at gøre den lynhurtig, hvilket er gjort gennem forståelse af den hardware, som algoritmen køres på," skriver Unge Forskere jury i mortiveringen til vinderprojektet. "Alene at udvikle en sådan algoritme er en enorm udfordring, men at gøre det med yderligere krav er fænomenalt!"

Guldmedalje i første forsøg

Årets vinder har ikke tidligere deltaget i konkurrencen. "Jeg har ikke prøvet at gå så meget i dybden med et projekt før, hvilket er skønt. Man får samtidig feedback fra eksperter, der forstår, hvad man har lavet, og dette er en stor hjælp, når man skal forbedre sit projekt undervejs," fortæller den 19-årige vinder og fortsætter:

"Jeg har ikke deltaget i Unge Forskere før, men jeg synes egentlig at dette års virtuelle format har fungeret godt. Overordnet set har det været en rigtig god og spændende oplevelse at deltage i Unge Forskere, og jeg vil klart anbefale det til andre, der også brænder for et videnskabeligt emne". 

Overordnet set har det været en rigtig god og spændende oplevelse at deltage i Unge Forskere, og jeg vil klart anbefale det til andre, der også brænder for et videnskabeligt emne

William Bille Meyling, vinder i Unge Forskere Senior 2020

Det er kun fire måneder siden, William begyndte at arbejde med sit projekt, da han tilbage i december arbejdede på sin SOP, der er den store skriftlige opgave på HTX. Projektet er dog ikke hans SOP, men en udvidelse af en metode, han udviklede til at fjerne støj på billeder under arbejdet med opgaven.

Til september skal William igen præsentere sit Unge Forskere-projekt, denne gang foran en international jury i Salamanca, Spanien, når EUCYS (en slags EM i science) afholdes for 32. gang. Til næste år skal han deltage i den nationale kinesiske unge forskere-konkurrence i Beijing i marts, BYSCC. Deltagelse i begge konkurrencer kvalificeres man til gennem Unge Forskere.