Gå til hovedindhold

Unge Forskere til VM i Science

Fire Unge Forskere-vindere dystede mod 1.800 projekter fra hele verden til VM i science i Arizona, USA. Det blev ikke til nogle præmier i denne omgang, men de danske deltagere kunne vende hjem med nyt netværk, sparring og en kæmpe oplevelse.

Førstepræmievinderne fra Unge Foskere Senior 2018 tog i midten af maj deres projekter under armen og flyveren til USA. Fire deltagere - en gruppe og to individuelle projekter - skulle repræsentere Danmark til den internationale science-konkurrence Intel ISEF - International Science and Engineering Fair, der hvert år afholdes i USA.  

Det var en vildt fed oplevelse at være med i ISEF. Det er svært at begribe, hvor stort det er.

Christian Buur Kej

"Det var en vildt fed oplevelse at være med i ISEF. Det er svært at begribe, hvor stort det er. Bare for at sætte tingene i perspektiv, minder deres awardshow nærmest om Eurovision," udtaler Christian Buur Kej, der sammen med sin makker Katrine Markøv deltog med projektet SafeSwim som vandt 1. præmien i Technology-kategorien i Unge Forskere 2018. 

Christian og Katrines projekt handler om at forhindre drukneulykker ved hjælp af livreddende badetøj, der giver diskret sikkerhed, når man bader. Da de deltog i konkurrencen gik de begge på Odense Tekniske Gymnasium, og i dag læser Katrine jura på SDU og Christian vil efter sit sabbatår læse til maskiningeniør.

Med ca. 1.800 deltagere fra hele verden var konkurrencens skala noget, der for alvor gjorde indtryk på de danske deltagere. Frederik Gade vandt prisen som Årets Unge Forskere Senior i 2018 og Life Science-kategorien. Sidste år deltog Frederik i EUCYS, EM i Science, i Dublin men blev alligevel overvældet af Intel ISEFs størrelse:

"Stemningen, som den fælles interesse skabte, var meget vildere end de andre konkurrencer, jeg har deltaget i, alene på grund af dens kæmpe skala med mere end 1800 unge," fortæller Frederik Gade.

Frederik undersøger i sit projekt, hvordan genetisk variation, der foresager sygdomme, kan modeleres, så man undersøger sygdommen særligt hos en enkeltperson. Det kan bruges til at forstå sygdommens specifikke mekanisme, og hvordan forskellige personer med samme sygdom måske skal behandles forskelligt. Frederiks projekt har gav ham blandt andet mulighed for at deltage i Nobelmprismiddagen i Stockholm sidste år (læs mere om hans oplevelse her).

Intel ISEF - Unge Forskere 2019

Fredierk, Kasper, Christian og Katrine med deres diplomer til Intel ISEF.

For Frederik Gade handler konkurrencen ikke blot om at vinde præmier, men er en oplagt mulighed for at udvidde sit netværk. 

"Konkurrencen var en fed mulighed for at skabe et internationalt netværk, især med amerikanere, og desuden pleje nogle af de kontakter, jeg allerede havde skabt til EUCYS, da nogle af deltagerene gik igen," fortæller Frederik, der i dag læser Teknisk Biomedicin på DTU i Lyngby. 

Intel ISEF-deltagere på sightseeing - Unge Forskere 2019

Inden konkurrencen var deltagerene på roadtrip, hvor de bl.a. besøgte Grand Canyon. 

Den sidste danske deltager, Kasper Fredenslund, havde som Frederik også deltaget i EUCYS, hvor han vandt en særpris, der blandt andet giver ham mulighed for at komme på besøg på CERN i Genève i en uge (læs mere her).

Til Intel ISEF fik Kasper endnu mere at arbejde videre med:

"Jeg har fået sparring på mit projekt med nogle af de helt førende eksperter inden for området. Både inden for og uden for juryen. For eksempel stoppede nogle repræsentanter fra NASA forbi og ville diskutere mit projekt, hvilket var ret vildt," fortæller Kasper Fredenslund.

For eksempel stoppede nogle repræsentanter fra NASA forbi og ville diskutere mit projekt, hvilket var ret vildt

Kasper Fredenslund

Da Kasper deltog i Unge Forskere gik han på Risskov Gymnasium, og i dag læser han Fysik på Aarhus Universitet. Han er dog ikke helt klar til at lægge sit projekt på hylden:

"Selvom jeg er lidt presset for tid af studie og arbejde, er der stadig nogle områder af projektet, jeg gerne vil atbehde videre med og forbedre. For eksempel kunne jeg godt tænke mig at køre modellen på rigtigt eksperimentielt data," siger Kasper. Kasper har til sit projekt Neurale netværk til detektion af elementær partikler konstrueret en computermodel, der kan finde Higgs bosoner bedre end de kendte metoder. 

Selvom der altså ikke var præmier at hente for nogle af de danske deltagere i denne omgang, har deltagerene udvidet deres netværk og konkurreret i en endnu større science-konkurrence, 

"Det var en helt fantastisk og enestående oplevelsa at få lov til at være med til en så stor konkurrence med så mange dygtige unge mennesker," fortæller Kasper.