Gå til hovedindhold

Unge Forskere finalen blev afviklet trods coronakrise

Bobler vindere - Unge Forskere 2019 - ©Astra - Foto: Jakob Vind

Danmarks håbefulde unge forskertalenter får trods corona-situationen alligevel chancen for at konkurrere om at blive Årets Unge Forsker 2020.

Finalen i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence bliver i år gennemført som en digital turnering, hvor årets Unge Forsker 2020 skal findes. Deltagernes kæmpestore arbejde med at færdiggøre projekterne skal ikke gå til spilde. 

Projektleder for Unge Forskere i Astra, Louise Lund Bækgaard siger: "Trods corona-smitten er det stadig uendelig vigtigt at støtte og fastholde motivationen hos de dygtigste elever. Det er Unge Forskeres vigtigste opgave at få originale og nytænkende projekter frem i lyset og skabe interesse blandt børn og unge for naturvidenskab, teknologi og sundhed, så de kan være med til at løse de udfordringer vi står over for nu og i fremtiden."

Det er Unge Forskeres vigtigste opgave at få de originale og nytænkende projekter frem i lyset og skabe interesse blandt børn og unge for naturvidenskab, teknologi og sundhed, så de unge kan være med til at løse de udfordringer, vi står over for nu og i fremtiden

Louise Lund Bækgaard, projektleder i Unge Forskere

Juryen sidder klar bag skærmen

Normalt afvikles finalen i Unge Forskere ved en stor event i København. Både eventen og fem forudgående semifinaler er i år aflyst på grund af risikoen for coronasmitte. Til gengæld sidder en professionel fagjury på ikke mindre end 89 forskere, projektledere og undervisere klar ved skærmen til at bedømme projekterne.  

De deltagende elever er i alderen 10- 20 år, og er fra både grundskolen og ungdomsuddannelserne. I alt 134 projekter har nået finalen - 91 junior og 43 senior. Projekterne er udvalgt af en forjury blandt i alt 1.483 indsendte projekter. Blandt projekttitlerne er fx Robotfisken renser havet, Intelligent plaster, Antidug-æblespray og Elektromagnetisk transport.

"Igen i år er vi imponerede over spændvidden i de unge talenters projekter. De er fyldt med gode idéer og engagerer sig i virkelighedsnære problemstillinger. De fortjener både at blive fundet, anerkendt og udfordret", siger Louise Lund Bækgaard.

Igen i år er vi imponerede over spændvidden i de unge talenters projekter. De er fyldt med gode ideer og engagerer sig i virkelighedsnære problemstillinger. De fortjener både at blive fundet, anerkendt og udfordret.

Louise Lund Bækgaard, projektleder i Unge Forskere

Ved den virtuelle turnering vil alle deltagerne præsentere deres projekter mundtligt foran juryen på en virtuel platform, uden således at være i fysisk kontakt. Alle vil sidde foran en skærm derhjemme.

Tre dages præsentationer

De virtuelle præsentationer strækker sig over tre dage fra d. 19. april til den 21. april. Turneringen er opdelt i runder, hvor finalistrækken skrumper for hver runde. Finalisterne bliver bedømt på innovation og kreativitet, den videnskabelige arbejdsproces og formidling og perspektivering af projektet. Til sidst er der fundet henholdsvis en junior og en seniorvinder i kategorierne Life Science, Physical Science og Technology.

Præmieoverrækkelse live fredag den 24. april

På fredag d. 24. april kåres de samlede vindere i junior- og seniorrækken. De kan herefter smykke sig med titlen Årets Unge Forsker. Præmieoverrækkelsen streames live på Facebook kl. 14.30 -16.00 på dette link: Unge Forskere på Facebook