Gå til hovedindhold

Unge Forskere-vinder til Nobelprisoverrækkelse i Stockholm

Sidste år vandt Benjamin Muntz den eftertragtede sponsorpræmie, som giver adgang til det prestigefyldte seminar for unge forskere, SIYSS, i Stockholm. Her fremlagde han sit projekt om atomer i fire dimensioner for talentfulde unge fra hele verden, deltog i Nobelprisoverrækkelsen og diskuterede sorte huller med årets nobelpristager i fysik.

Stockholm International Youth Seminar (SIYSS) er et intenst, ugelangt seminar i Stockholm, hvor unge talenter fra hele verdens samles om deres fælles interesse for naturvidenskab og forskning. Hvert år sender Unge Forskere i samarbejde med Ungdommens Naturvidenskabelige Forening en finalist afsted til at deltage i festlighederne.

Og det er en særdeles eftertragtet sponsorpræmie. Seminaret, der bliver betragtet som det mest prestigefyldte event for unge forskere, bliver nemlig afholdt i forbindelse med Nobelprisoverrækkelsen. Så det er ikke kun unge talenter, men nogle af verdens førende forskere, som er tilstede i Stockholm den uge.

”Hvorfor er vi tredimensionelle?”
I år var Benjamin Muntz den heldige vinder af en billet til Sverige. Det er andet år i træk Benjamin kommer hele vejen til finalen i Unge Forskere. Denne gang med et både kreativt og ambitiøst projekt om, hvordan atomer ville se ud, hvis man tilføjede en ekstra dimension.

Ugen i Stockholm startede med, at de unge forskere præsenterede deres projekter for hinanden og en række svenske studerende.

”Jeg elsker at undervise, men at stå foran et publikum med flere hundrede mennesker og med en meget stram tidsplan er en helt anden oplevelse,” fortæller Benjamin.

Det var så fedt at mærke interessen i salen, og ikke mindst høre publikum grine af ens jokes. Hvilket de heldigvis gjorde...


Benjamin Muntz

Benjamins oplæg, som startede med spørgsmålet: ”Hvorfor er verden i tre dimensioner – hvorfor er den ikke én, to eller én million”, kan ses her (5:00).

Der var også indlagt en masse sociale aktiviteter i ugens program, for en vigtig del af seminaret er at bringe unge sammen på tværs af lande og forskellige kulturer – men med en fælles interesse for science.

”Alle deltagerne havde hver sin interessante historie at fortælle om dem selv, deres forskning og deres fremtidsplaner. Det er en helt ubeskriveligt fedt, at man kan danne sig et netværk med folk, der uden tvivl vil gøre en forskel i fremtiden,” forklarer Benjamin.

Benjamin Muntz - SIYSS, Stockholm 2017

Deltagerne til SIYSS 2017.

Once In a Lifetime
Kulminationen på seminaret kom sidst på ugen er naturligvis Nobelprisoverrækkelsen. Dagen startede med en reception, fortsatte med prisuddelingen i Stockholms koncertsal og den officielle middag på Rådhuset før aftenen sluttede med festen ”Nobel Night Cap”. I følge Benjamin kan det kun beskrivelses med ét ord: Fantastisk.

”Det fedeste var uden tvivl at kunne deltage til Nobelprisarrangementerne. Bare den ene 15-minutters samtale jeg ved et tilfælde havde med Barry Barish (Nobelprismodtager i fysik 2017) omkring sorte huller og kvantefysik gjorde rejsen det hele værd,” fortæller Benjamin.

”For mange er det her virkelig en 'once in a lifetime' oplevelse.”

Vi håber selvfølgelig at ikke, det er sidste gang Benjamin Muntz bliver inviteret til Stockholm.