Gå til hovedindhold

Unge Forskere-vinder: LIYSF er helt fantastisk

Rasmus fremlægger projekt - Unge Forskere 2018 - Foto: Sanne Vils Axelsen

Ramus Hag Løvstad vandt Lundbeckfondens Formidlingspris til dette års Unge Forskere - en pris der uddeles til det bedst formidlede projekt.

Præmien var at deltage i London International Youth Science Forum, en to ugers begivenhed for unge mellem 16 og 21, som afholdes på Imperial College London med forelæsninger fra førende videnskabsmænd og besøg på laboratorier og universiteter i verdensklasse. Her mødes 500 unge fra 75 forskellige lande, og i følge Rasmus var oplevelsen intet mindre end fantastisk:  

"Jeg vandt formidlingsprisen på grund af min formidling, og nu, når jeg er kommet hjem, kan jeg faktisk ikke forestille mig nogen bedre pris. Jeg havde måske ikke det mest revolutionerende projekt, men jeg kunne formidle mit emne til enhver, hvilket lægger perfekt op til et forum som det, jeg var afsted til." 

Nu, når jeg er kommet hjem, kan jeg faktisk ikke forestille mig nogen bedre pris.

Rasmus Høg Løvstad

Rasmus vandt Lundbeckfondens Formidlingspris med sit technology-projekt Selvkørende Biler, hvor han undersøge teknologierne bag selvkørende biler og eksperimenterede med at lave sit eget neurale netværk, som han trænede til at genkende fodgængere. Hans formidling imponerede juryen og sendte ham en tur til London for at deltage i LISYF, der i år fejrede 60 års jubilæum.

Naturvidenskab på tværs af grænser
LIYSF har som mål at give unge en dybere indsigt i naturvidenskab, og hvordan den kan bruges til at forbedre verden og fremme udveksling af viden på tværs af landegrænser. Programmet for 2018 strækte sig over 2 uger og var spækket med forelæsninger, besøg, forsøg og spændende debatter om både videnskab og etik.

Og der var god mulighed for at få udvidet sin horisont. Rasmus besøgte for eksempel et bæredygtigt laboratorie i Nottingham, som fik ham til at indse, hvor spændende kemi-faget egentlig er, og hørte et foredrag om, hvorfor vi griner, hvilket gav ham en indsigt, han stadig bruger, efter han er kommet hjem. 

Programmet bød deruover blandt andet på foredrag om nano-robotter, kunstig intelligens, praktisk ingeniørvidenskab og alkymiens historie samt besøg på Oxford Universitet, Buckingham Palace og Science Museum i London. 

Og ud over det nye bekendskab med en masse naturvidenskabelige felter, nicher og opdagelser, var der også god muglighed for at styrke sit netværk og danne venskaber med unge fra hele verden: 

"Jeg brugte en eftermiddag på café med en chiliener, hvor vi snakkede om nanopartikler og lavede matematiske beviser på pub med en argentiner. Vi hørte spændende foredrag om alt fra kunstig intelligens, stamceller og materialefysik til grunden til vi griner," fortæller Rasmus Hag Løvstad.

Jeg brugte en eftermiddag på café med en chiliener, hvor vi snakkede om nanopartikler og lavede matematiske beviser på pub med en argentiner.

Rasmus Hag Løvstad

Intet i vejen med at være nørdet
De to uger i England har gjort et stort indtryk på Rasmus, og bekræftet ham i, at der ikke er noget galt med at interessere sig for noget, nogle måske vil synes, virker en smule nørdet.  

"Jeg har lært, at man ikke behøver at føle sig underlig, fordi man kan lide noget lidt 'nørdet', og at de mennesker, som deler min entusiasme, ikke behøver leve op til den typiske stereotype for en 'nørd'. Det er nok det vigtigste, som jeg tager med hjem."  

Rasmus arbejder nu som webudvikler og vil læse Datalogi på Københavns Universitet næste år, og han mener at interessen for matematik, fysik, kemi og teknologi kommer til at fortsætte, så længe han har folk, som han kan snakke med det om på samme måde, som han kunne snakke med de mennesker, han mødte til LIYSF i London. 

Du kan se filmen for LIYSF 2018 her: