Gå til hovedindhold

Vinderne i Life Science Senior 2020

Josefine_unge forskere 2020

Her er vinderne i Unge Forskere 2020 Life Science Senior. 

1. præmie i Life Science Senior

Vinderen af førstepræmien i Life Science Senior er Josefine Wivel Vartiainen fra H. C. Ørsted i Lyngby-Taarbæk Kommune med projektet Intelligent plaster - Automatisering af medicinhåndtering under anfald hos panikangstlidende. Josefines projekt handler om muligheden for at udvikle et intelligent plaster, der kan optimere den psykiatriske behandling af panikangst. Så kan de panikangstlidende hurtigere komme ud af psykiatrien igen, og patienterne på ventelisten vil hurtigere kunne få hjælp.

Juryens kommentar til vinderprojektet:

"Et flot multidisciplinært projekt med væsentlige samfundsmæssige gevinster. Et selvstændigt og væsentligt projekt, der overrasker med detaljegraden i alle niveauer. En ung forsker, der selvstændigt har forfulgt (og søgt founding til) pilotarbejdet. En væsentlig sag og et konkret produkt, der kan gøre en stor forskel for en sårbar gruppe. Josefine har påtaget sig arbejdet med diagnosticering og akut behandling af personer med angst og er udvikler på et intelligent plaster, der kan hjælpe patienter under angstanfald og samtidig styrke udredningsarbejdet for den enkelte." 

2. præmie i Life Science Senior

Andenpræmien i kategorien går til projektet Radioaktivmærkning af pembrolizumab med Zr-89 lavet af Josefine Kyndi og Anders Falborg Hornshøj fra  Risskov Gymnasium i Aarhus Kommune. Mange kræftpatienter behandles i dag med antistoffer, selvom behandlingen ofte ikke virker. Josefine og Anders har mærket et antistof med en radioaktiv isotop, i håbet om at man tidligt i behandlingsforløbet, med en PET-scanning, kan faslægge, om en patient vil have gavn af behandlingen. 

Juryen havde følgende kommentar til projektet:

"Et meget selvstændigt projekt på et højt niveau. Projektet indeholder mange spændende eksperimentelle dele, med god refleksion over de mange forsøg. Fremlæggelse og rapport rummer god selvkritik og igen refleksion over de uundgåelige fejl og mangler i forsøgene. Desuden præsenteres der en en god plan, der giver en fornemmelsen af næste skridt i projektet. Josefine og Anders er gode til at formidle både mundtlig og skriftlig og både projekt og fremlæggelse viser et stærkt samarbejde."

3. præmie i Life Science Senior

Den ene tredjepræmie i Life Science Senior går til Asger Dalgaard Bak og Philip Kierstein Kjærside fra  Svendborg Teknikse Gymnasium i Svendborg Kommune med projektet  Angreb af kræftceller via knock-out af POLR2A medieret af Cas9 leveret med lentiviral vektor målrettet mod Tn-antigen. Dere projekt  undersøger, om et knockout af et essentielt gen kan dræbe kræftceller. De har valgt genet POLR2A, som koder for et essentielt sub-unit af RNA Polymerase II, og det burde være essentielt for overlevelse.

Juryen sagde:

"Der er blevet udtænkt og udarbejdet et særdeles omfangsrigt og ambitiøst projekt, og der udvises en stor faglig indsigt af et niveau langt over hvad man ellers ville forvente af af elever på jeres niveau. Jeres præsentation og poster var flot og fyldestgørende. Det bliver spændende at følge jeres fremtidige gøren og laden som unge forskere, hvor det forhåbentligt lykkes jer at kurere cancer vha. af Cas9 medieret knock-out af POLR2A i cancer celler udtrykkende Tn-antigener."

3. præmie i Life Science Senior

Den anden tredjepræmie i kategorien blev i år Sebastian Lohmann Rasmussen fra Bagsværd Kostskole og Gymnasium i Gladsaxe Kommune med projektet  Fedtstoffer i blodet som biomarkører til Alzheimers. Sebastians projekt handler om at identificere innovative og alternative noninvasive biomarkører, der kan identificere begyndende Alzheimers. Han ser især på en blodbaseret biomakør, der skal kunne bruges til en fremtidig udvikling af en blodprøve, der kan hjælpe læger med lettere at opdage Alzheimers, og opdage sygdommen i tide.

Juryens kommentar til Sebastian:

"På trods af menneskers homeostase, er der i vores kroppes mange systemer fra tid til anden systematiske udsving. Det kræver en solid forståelse for den statistik, for at give overblik og signal i de meget svage og støjfyldte signaler. Projektet her arbejde med en analyse af specifikke udsving og muligheden for identifikation af tendenser som biomarker for sygdommen Alzheimers. Sebastians arbejde med koncentrationen af forskellige fedstoffer udgør en potentiel banebrydende og tidlig diagnose for denne forfærdelige sygdom."

4. præmie i Life Science Senior

Vinderen af fjerdepræmien er i år projektet En mulig løsning på smertefuld eller fejlagtig injektion af insulin som følge af arvæv, lipohypertrofi og blodkar laver af  Maria Kaagaard Dahl Laursen fra Randers Statsskole i Randers Kommune. Marias projekt handler om at hjælpe diabetikere, der døjer med konsekvenser som følge af arvæv, blodkar, og lipohypertrofi. Disse faktorer gør, at insulinen ikke fungerer optimalt, og at injektionen er smertefuld for patienten.

Om Marias projekt sagde juryen:

"I dette projekt er der udvist stor selvstændighed og et problem som før er gået under radaren er blevet belyst. Dette relevante projekt er blevet entusiastisk formidlet og berører en stor gruppe af patienter. Projektet understreger, hvordan dannelsen af arvæv efter mange ganges insulininjektioner gør diabetesbehandlingen smertefuld, og vi håber at et fremtidigt produkt kan løse denne problemstilling."