Gå til hovedindhold

Violinbygger vinder Unge Forskere Junior

Alexander_unge forskere 2020

14-årig violinbygger er årets Unge Forsker 2020 

Hovedprisen i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence går i år til Alexander Winkler fra Skt. Josefs Skole i Roskilde for sin forskning i violinens lyd. Han har lavet små, præcise ændringer på en billig violin, så også de billige violiner lyder meget bedre. 

 

Der er godt nyt til spilleglade, men fattige violinister. 14-årige Alexander Winkler er lykkedes med at lave små, præcise ændringer på billige violiner, så de lyder lige så godt som de meget dyrere violiner. Denne bedrift har nu indbragt ham titlen som Årets Unge Forsker 2020 i juniorrækken.

Kåringen skete fredag ved finalen i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence, Unge Forskere, som er arrangeret af Astra. På grund af corona-situationen blev finalen i år afviklet virtuelt, så Alexander Winkler modtog den flotte pris foran sin egen computer derhjemme. Den 14-årige elev fra Skt. Josefs Skole i Roskilde vandt titlen foran 187 andre junior-finalister fra hele Danmark. 

- Gode violiner helt fra en Stradivarius og nedefter er meget, meget dyre. Og det er svært for elever og unge violinister at spille på billige, som regel kinesiske, violiner til måske 1.000 kr. Så dem vil jeg gerne hjælpe, fortæller Alexander Winkler, der selv har prøvet, hvor svært det er at spille godt på en billig violin.

Mødet med juryen er helt unikt

Juryen, som har bedømt Alexanders projekt er begejstrede for at det i år er et projekt med et kulturelt og æstetisk islæt, som vinder Unge Forsker konkurrencen:

”Din store viden om fysik sætter dig i stand til at måle violiners kvalitet. Med et computerprogram som redskab og dine fine håndværksmæssige evner kan du forbedre kvaliteten af en dårlig violin. Tænk, hvis unge violinspillere kan få adgang til et instrument som er i verdensklasse, men til en overkommelig pris - det vil være en fantastisk gave, som forhåbentlig vil højne unges interesse for dette særlige instrument”, hedder det fra juryen. 

Projektleder i Unge Forskere i Astra, Louise Lund Bækgaard siger: "De unge talenters deltagelse i Unge Forskere er i høj grad med til at støtte og fastholde deres motivation. De har knoklet med deres projekter hele vinteren og mødet med juryen giver dem den anerkendelse og faglige selvtillid, som de har fortjent." 

"De unge talenters deltagelse i Unge Forskere er i høj grad med til at støtte og fastholde deres motivation. De har knoklet med deres projekter hele vinteren og mødet med juryen giver dem den anerkendelse og faglige selvtillid, som de har fortjent."

Louise Lund Bækgaard, projektleder i Unge Forskere

Har undersøgt 10 violiner

Alexander har med forskellige analyseværktøjer testet kvaliteten af 10 violiner fra den billigste til den dyreste. Han havde endda en aftale med koncertmesteren på Det kongelige Teater om en Stradivarius test, men corona-spredningen satte desværre en stopper for aftalen, så der måtte han nøjes med en lydfil.

Efter undersøgelsen byggede han videre på en billig violin, hvor han afprøvede f.eks. lak-kvaliteten ved at teste lakopskrifter med forskellige pigmenter, og han har gradueret tykkelsen på top- og bagplade af violinen. Det lykkedes ham at bygge violinen om, så han kunne måle samme høje kvalitet som i en kostbar violin til 100.000 kr. 

Et fantastisk instrument

Alexander Winkler har spillet klaver siden 0. klasse, og han har også spillet trompet. "Og nu har jeg fundet violinen, som er et fantastisk instrument. Jeg begyndte at interessere mig for den i 13-års alderen", fortæller Alexander Winkler, der nu vil arbejde videre med sit projekt for at hjælpe både elever og professionelle. 

Med prisen som Årets Unge Forsker modtager Alexander Winkler også 25.000 kr.