Gå til hovedindhold

Særpriser

Hvert år bliver der uddelt en række særpriser ved Unge Forskere-finalen. Priserne uddeles både af Unge Forskeres sponsorer og andre bidragsydere.

Præmierne varierer fra deltagelse ved Nobelpris-overrækkelsen, virksomhedspraktik, sparringstimer og patenthjælp til klasseoplevelser med fokus på science. 

Vinderne af særpriserne udvælges af en separat jury.

LEO Fondets Rising Star-pris

LEO Fondet uddeler prisen til et seniorprojekt i Life Science-kategorien. Prisen gives på baggrund af en samlet vurdering af:

1. Deltagerens metode, dataopsamling og analyse
2. Deltagerens nytænkning og perspektiv i forhold til fremtidig forskning
3. Deltagerens entusiasme og evne til at kommunikere

Senior: Præmien er en kontant præmie på 5.000 kr. samt en lækker rejsetaske. 

Lundbeckfondens Formidlingspris

Præmien gives til det bedst formidlede projekt. Der foretages en samlet vurdering af udstilling, poster og mundtlig præsentation.

Senior:
Prismodtageren får mulighed for at deltage i London International Youth Science Forum (LIYSF). Her samles 500 talentfulde unge fra 75 lande til et to-ugers event med fokus på science. De to uger byder bl.a. på forelæsninger med nogle af verdens førende forskere, besøg på Oxford og Cambrigde, debatter og diskussioner om aktuelle naturvidenskabelig problemstillinger, en mulighed for at præsentere sit Unge Forskere-projekt for de andre deltagere, en tur på National History Museum, sociale aktiviter og meget mere. Læs mere her.

Junior:
Prisen består af et besøg for vinderen og hele klassen på et inspirerende og fagligt stærkt naturvidenskabeligt formidlingssted efter eget valg. Det kan fx være et besøg hos Kalklandet på Stevns, Experimentarium i København, Naturama på Fyn, Nordsøcentret i Nordjylland eller Universe på Als.

Stockholm Junior Water Prize Challenge

Poul Due Jensens Fond og DTU Miljø uddeler præmien til et senior-projekt, der har vand og bæredygtighed i centrum.

Senior:
Vinderne får mulighed for at deltage i Stockholm Junior Water Prize, som finder sted i Stockholm under World Water Week, og være en del af den globale konference,  stå over for en international jury og møde unge fra 30 forskellige lande, der også brænder for at finde bærdygtige løsninger med vand. 

Find inspiration fra DTU Miljøs hjemmeside, som har undervisningsmateriale om vand og bæredygtighed, der er målrettet til brug i gymnasiet her. Bliv inspierert til at sætte virksomheder i spil her.

SIYSS (The Stockholm International Youth Science Seminar)

Vinderen udvælges af Ungdommens Naturvidenskabelige Forening (UNF), og der er ingen faste kriterier for denne præmie.

Senior: 
UNF donerer denne rejse, som inkluderer deltagelse i Nobelprisoverrækkelsen og de efterfølgende festligheder i Stockholm i december.

SDUs Verdensmålspris 

Det Naturvidenskabelig Fakultet på SDU uddeler en pris inden for FNs verdensmål. Prisen gives til et projekt, som arbejder med en problemstilling inden for et eller flere af FNs Verdensmål.

Senior: Prisen består af et besøg på Det Naturvidenskabelig Fakultet på SDU, hvor vinderen vil få faglig sparring inden for projektet, samt en rundvisning og deltagelse i undervisning på Det Naturvidenskabelig Fakultet. SDU dækker omkostning til transport og forplejning i løbet af besøget.

RUC Challenge - Anvendelse af naturvidenskab til løsning af virkelighedens problemer

Prisen gives til et projekt som i særlig grad formår at bringe naturvidenskabelig metode og/eller teori i anvendelse til at løse en teknisk eller samfundsmæssig udfordring.

Senior:
VIP billetter til RUCs store årsfest 2020 for 2 personer. En festlig dag på Roskilde Universitet med faglig snak med forskerne, rundvisning i labs, deltagelse i den officielle del af årsfesten og adgang til festområdet  med koncerter og efterfølgende overnatning på hotel.

Junior:
RUC Science show besøger vinderens skole med show for hele årgangen. Herefter inviteres vinderens klasse til et event, hvor de får lov at lege med og afprøve nogle af forsøgende i showet.

DTU CHALLENGE: Engineer the Future

For at kvalificere dig til præmien, skal du sætte din viden på spil og bruge teknologi og naturvidenskab til at finde løsninger på fremtidens problemer.

Senior:
Præmien er et besøg på Roskilde Festival. Her får to vindere mulighed for at møde og sparre med nogle af de ca. 100 ingeniørstuderende fra DTU, der hvert år benytter Roskilde Festival som laboratorium. Her bruger de teknologi og naturvidenskab til at finde løsninger på de problemer og ingeniøropgaver, der findes på festivalen. 

Junior:
Vinderen giver hele sin skole en oplevelse med fascinerende naturvidenskab helt tæt på, når DTU ScienceShow kommer på besøg. 

Engineering Challenge

Vil du gerne forbedre levevilkårene og hjælpe lokalbefolkningen med at bygge en bedre fremtid ved hjælp af teknologiske løsninger? Ingeniører Uden Grænser uddeler med støtte fra Engineering i Skolen en pris til et projekt, som understøtter FN’s mål for bæredygtig udvikling og fx arbejder med at løse udfordringer med f.eks. rent drikkevand, sanitet, fødevaresikkerhed, miljø eller katastrofeforebyggelse i nogle af verdens mest udsatte lande.

Senior:
Prismodtageren får mulighed for at komme med en af IUG’s projektgrupper på mission i et af verdens fattige lande, hvor de arbejder. Her får vinderen indsigt i, hvordan teknisk viden kommer i spil i forbindelse med internationale udviklingsprojekter.

Junior:
Vinderen får en klassetur til en scienceaktivitet og besøg i klassen af Ingeniører Uden Grænser, der fortæller om, hvordan de bruger teknologi til at forbedre vilkårerne i verdens fattigste lande.

Cementens pris - by FLSmidth 

Prisen uddeles til et projekt, som bruger teknologi og naturvidenskab til at fremme bæredygtighed, som er et gennemgående tema i de produkter og løsninger som FLSmidth leverer til den globale verden. 

Præmie: 

Det vindende projekt får i 2020 en kontant pengepræmie på 15.000 kr

Blooms forsknings- og formidlingspris

Prisen uddeles til et projekt med en ambition om at bidrage med ny viden, som kan øge vores forståelse af universet, naturen eller mennesket. Der lægges også vægt på, at projektet formidles på en letforståelig måde med passion og begejstring.

Senior:
Prismodtageren får mulighed for at præsentere sit projekt på Bloom – festival om natur og videnskab i Søndermarken d. 16. maj. Oplægget bliver en del af programmet på linje med både danske og internationale stjerneforskere som Jeffrey S. Hangst, Vincent F. Hendricks, Lewis Dartnell og Sabine Hossenfelder.

Teknologisk Institut - En dag i opfinderuniverset

Junior:
Præmien gives til to juniorprojekter, der er baseret på originale og nyskabende ideer, og som har et samfundsperspektiv. Projekterne skal pege på noget banebrydende eller innovativt og samtidig være resultatorienterede og anvendelige. Der præmieres ét projekt øst for Storebælt og ét projekt vest for Storebælt.

Vinderne inviteres sammen med klassen til en dag på Teknologisk Institut med alt betalt. Her vil I høre om, hvordan man på instituttet arbejder med innovation og opfindelser. 

Topesøe Innovation Challenge 

Prisen udeles hvert år til et særligt nyskabende projekt, som udvælges af eksperter fra virksomheden. Projektet skal omhandle fysik, kemi, eller katalyse og kunne fx sætte fokus på fremtidens brændstof, energilagring kemikalie- eller batteriproduktion, katalysatorer eller grundforskning.

Senior:
Præmien består af en uges praktik i virksomhedens globale forskningscenter i Lyngby, hvor prismodtageren vil få et unikt indblik i, hvordan Haldor Topsøe arbejder med innovation, og sammen med forskere få muligheden for at udføre spændende forsøg.