Gå til hovedindhold

Særpriser

Hvert år bliver der uddelt en række særpriser ved Unge Forskere-finalen. Priserne uddeles både af Unge Forskeres sponsorer og andre bidragsydere.

Præmierne varierer fra deltagelse ved Nobelpris-overrækkelsen, virksomhedspraktik, sparringstimer og patenthjælp til klasseoplevelser med fokus på science. 

Vinderne af særpriserne udvælges af en separat jury.

LEO Fondets Rising Star-pris

LEO Fondets pris hædrer unge, nysgerrige talenter, der med begejstring og interesse for naturvidenskab kan blive næste generations forskerstjerner.

Prisen gives til et nytænkende seniorprojekt i Life science-kategorien, der med naturvidenskabelig metode og solidt fagligt indhold, har potentialet til at løse en sundhedsudfordring - i virkeligheden. Vi lægger vægt på, at projektet formidles på en letforståelig måde med entusiasme og begejstring.

Senior: Prismodtageren får en kontant præmie på 5.000 kr

Lundbeckfondens Formidlingspris

Præmien gives til det bedst formidlede projekt. Der foretages en samlet vurdering af udstilling, poster og mundtlig præsentation.

Senior:
Prismodtageren får mulighed for at deltage i London International Youth Science Forum (LIYSF). Her samles 500 talentfulde unge fra 75 lande til et to-ugers event med fokus på science. De to uger byder bl.a. på forelæsninger med nogle af verdens førende forskere, besøg på Oxford og Cambrigde, debatter og diskussioner om aktuelle naturvidenskabelig problemstillinger, en mulighed for at præsentere sit Unge Forskere-projekt for de andre deltagere, en tur på National History Museum, sociale aktiviter og meget mere. Læs mere her.

Junior:
Prisen består af et besøg for vinderen og hele klassen på et inspirerende og fagligt stærkt naturvidenskabeligt formidlingssted efter eget valg. Det kan fx være et besøg hos Kalklandet på Stevns, Experimentarium i København, Naturama på Fyn, Nordsøcentret i Nordjylland eller Universe på Als.

Stockholm Junior Water Prize Challenge (Uddeles ikke i 2021)

Poul Due Jensens Fond og DTU Miljø uddeler præmien til et senior-projekt, der har vand og bæredygtighed i centrum.

Senior:
Vinderne får mulighed for at deltage i Stockholm Junior Water Prize, som finder sted i Stockholm under World Water Week, og være en del af den globale konference,  stå over for en international jury og møde unge fra 30 forskellige lande, der også brænder for at finde bærdygtige løsninger med vand. 

Find inspiration fra DTU Miljøs hjemmeside, som har undervisningsmateriale om vand og bæredygtighed, der er målrettet til brug i gymnasiet her. Bliv inspierert til at sætte virksomheder i spil her.

SDUs Verdensmålspris 

Det Naturvidenskabelig Fakultet på SDU uddeler en pris inden for FNs verdensmål. Prisen gives til et projekt, som arbejder med en problemstilling inden for et eller flere af FNs Verdensmål.

Senior: Prisen består af et besøg på Det Naturvidenskabelig Fakultet på SDU, hvor vinderen vil få faglig sparring inden for projektet, samt en rundvisning og deltagelse i aktiviteter på Det Naturvidenskabelig Fakultet. SDU dækker omkostning til transport og forplejning i løbet af besøget.

RUC Challenge - Anvendelse af naturvidenskab til løsning af virkelighedens problemer

Prisen gives til et projekt som i særlig grad formår at bringe naturvidenskabelig metode og/eller teori i anvendelse til at løse en teknisk eller samfundsmæssig udfordring.

Senior:
VIP billetter til RUCs store årsfest 2020 for 2 personer. En festlig dag på Roskilde Universitet med faglig snak med forskerne, rundvisning i labs, deltagelse i den officielle del af årsfesten og adgang til festområdet  med koncerter og efterfølgende overnatning på hotel.

Junior:
RUC Science show besøger vinderens skole med show for hele årgangen. Herefter inviteres vinderens klasse til et event, hvor de får lov at lege med og afprøve nogle af forsøgende i showet.

DTU og Roskilde Festival

DTU uddeler en særpris i hhv. senior- og junior-kategorien. Prisen i senior-kategorien uddeles i samarbejde med Roskilde Festival.

Empower future sustainability – by Roskilde Festival and DTU:

DTU og Roskilde Festival har siden 2010 samarbejdet om at bruge festivalen som et living lab, hvor DTU-studerende arbejder med projekter, der kan skabe værdi for både festivalgængerne og festivalen og i en bredere samfundsmæssig sammenhæng.

DTU og Roskilde Festival ønsker med prisen at styrke det fælles arbejde for en bæredygtig forandring i samfundet, at give unge mennesker stemme, rum til at udvikle sig og mod til at engagere sig og gøre en forskel i samfundet – og at hylde de unge mennesker, der gør det.

Prisen uddeles til et seniorprojekt, der bruger naturvidenskab og teknologi til at finde løsninger, der kan bidrage til en bæredygtig forandring i samfundet. Prisen gives på baggrund af en samlet vurdering ud fra kriterierne:

  • Bæredygtighed/cirkularitet
  • Innovation
  • Mulighed for anvendelse i en bredere samfundsmæssig sammenhæng
  • Faglig kvalitet

Præmien er en billet til Roskilde Festival.

DTU’s Engineering Challenge

Prisen uddeles til et projekt i junior-kategorien, der bruger naturvidenskab og teknologi til at finde løsninger, der kan bidrage til en bæredygtig forandring i samfundet.

Præmien er et besøg af DTU ScienceShow på vinderens skole.

Mineralernes pris - by FLSmidth 

Prisen uddeles til et projekt, som bruger teknologi og naturvidenskab til at fremme bæredygtighed, der er et gennemgående tema i de produkter og løsninger som FLSmidth leverer til den globale verden. Som en international virksomhed med tilstedeværelse i mere end 60 lande, arbejder vi målrettet gennem vores MissionZero bæredygtighedsprogram, på at nedbringe emissionerne fra cement og mine industrierne globalt

Præmie: 
Det vindende projekt får i 2021 en kontant pengepræmie på 15.000 kr

Blooms forsknings- og formidlingspris

Prisen uddeles til et projekt med en ambition om at bidrage med ny viden, som kan øge vores forståelse af universet, naturen eller mennesket. Der lægges også vægt på, at projektet formidles på en letforståelig måde med passion og begejstring.

Senior:
Prismodtageren får mulighed for at præsentere sit projekt på Bloom – festival om natur og videnskab. Oplægget bliver en del af programmet på linje med både danske og internationale stjerneforskere som Jeffrey S. Hangst, Vincent F. Hendricks, Lewis Dartnell og Sabine Hossenfelder.

Teknologisk Institut - En dag i opfinderuniverset

Junior:
Præmien gives til to juniorprojekter, der er baseret på originale og nyskabende ideer, og som har et samfundsperspektiv. Projekterne skal pege på noget banebrydende eller innovativt og samtidig være resultatorienterede og anvendelige. Der præmieres ét projekt øst for Storebælt og ét projekt vest for Storebælt.

Vinderne inviteres sammen med klassen til en dag på Teknologisk Institut med alt betalt. Her vil I høre om, hvordan man på instituttet arbejder med innovation og opfindelser. 

Otto Bruuns Fonden

Årets Otto B Min Vildeste Ide 
Otto Bruuns Fond ønsker med sin støtte til Min Vildeste Ide at præmiere vores helt unge generations kreative ideer og nytænkning indenfor naturvidenskaben. Prisen går til den bedste og mest kreative idé indenfor det naturvidenskabelige områder
Pris: Årets Otto B Min Vildeste Ide modtager 2.000 kr til eleven og 20.000 kr til den vindende elevs skole.Årets Otto B Junior Forskerskole 
Denne pris skal støtte en ildsjæl som arbejder hårdt for at fremelske nysgerrighed og kreativitet i undervisningen indenfor det naturvidenskabelige områder og til at støtte en skole hvor der tydeligt arbejdes hårdt for at fremelske nysgerrighed og kreativitet i børnenes dagligdag
Pris: Årets Otts B Junior Forskerskole modtager 2.000 kr til den udvalgte lærer samt 20.000 kr til skolen.

GN Store Nord & Causa Sui prisen

Prisen gives til et projekt ,der beskæftiger sig enten med akustik eller lyd eller hørelse med en skæv eller anderledes tænkt projektidé eller med en kreativ tilgang/løsning til den naturvidenskabelige udfordring. Prisen gives til projektgrupper, som har vist en særlig grad af nytænkning og kreativitet indenfor akustik/lyd/hørelse, enten i deres oprindelige projektidé eller i den måde de har valgt at tilgå og løse opgaven på.

Der uddeles én pris i senior og én pris i junior.
Senior: 5.001 kr.
Junior: 5.001 kr.