Fra Forskerspire til Unge Forskere

En genvej til Unge Forskere

Vejen til Unge Forskere starter med den gode, originale ide. Er du Forskerspirer, er du derfor allerede nået rigtig langt. Her har vi samlet de bedste tips og tricks til dig, der er Forskerspire og gerne vil deltage i Unge Forskere. Læs med, og øg dine chancer for at vinde Unge Forskere Senior. 

astra girl

Andre bedømmelseskriterier

Forskellen mellem Forskerspirer og Unge Forskere Senior ligger i bedømmelseskriterierne og dermed i de elementer af dit projekt, som du skal fremhæve.


Hos Unge Forskere bliver der især lagt vægt på: 

  • Den gode originale ide, som du selv har fået og arbejdet med
  • Litteraturstudier/research, der viser det nyskabende og behovet for ideen
  • Eksperimenter og/eller databehandling, der viser, at ideen kan omsættes til virkelighed. 

Især den sidste del er vigtig hos Ung Forskere. Du skal vise, at dit projekt kan føres ud i livet, og det kan være afgørende for, om du går hele vejen i konkurrencen.

astra girl

Hør fra dem, der har prøvet det før

Karolin, Konrad og Yasmin har alle tidligere været både Forskerspire og Unge Forskere. Læs deres bedste tip her.

Tænk over din målgruppe

"I Unge Forskere er formidlingen af ideen på en lærerig måde i centrum. Her er det nemlig flere målgrupper i alle aldre, der potentielt skal kunne forstå og have gavn af dit projekt. Derimod er det i Forskerspirer en højtstående forsker med indsigt i det pågældende emne og ekspertise i den videnskabelige argumentation."

- Karolin Demtröder, vinder af særprisen Stockholm Junior Water Prize Challenge 2022.

Kan du forbedre dit projekt?

"Nu, hvor du har deltaget i Forskerspirer, har du helt sikkert fået en masse gode tips, spørgsmål og ideer, som du med fordel kan bruge til at forbedre dit projekt, inden du tilmelder dit projekt til Unge Forskere. Til Unge Forskere er det super fedt med indsamlede data eller en prototype til at understøtte projektet, så det kan du måske forsøge at inkorporere."

- Yasmin El Youssef, vinder af 2. præmie i Technology-kategorien 2019.

Gør posteren illustrativ

"Fra Forskerpirer er du vant til at skrive en masse komprimeret og informationstung tekst. I Unge Forskere er du projektet. Det er dig, der skal forklare projektet til andre med hjælp fra poster og andre ting, du har medbragt. Gør derfor posteren og din præsentation meget illustrativ, lav fx en tegneserie, der illustrerer dit projekts fremgangsmetode, brug masser af figurer og billeder, og hav noget fysisk med, som modtageren kan kigge på, dimse med eller tænke over."

- Konrad Basse Fisker, vinder af Unge Forskere Senior 2022.

Råd fra juryen

  • Udfør et eksperiment: Det kan fx være et pilotforsøg for din metode eller et understøttende forsøg til din hypotese for at teste dele af det foreslåede forsøgsdesign fra Forskespire. Selv hvis det kun er en lille del af det foreslåede projekt, du har tid/udstyr/penge til at udføre, og selv hvis det ikke virker(!), tæller det for rigtig meget, hvis du har taget projektet videre fra ide til praksis.

 

  • Anerkend dine hjælpere: Hvem har gjort hvad? Hvor og med hvem lavede du dine forsøg? Husk at anerkende dine hjælpere!
  • Vær opmærksom på, om projektet er realistisk: Sørg for at afgrænse projektet i forhold til ambitionsniveau og tidsramme. Overvej hvilke praktiske udfordringer du kunne komme til at støde på, og hvordan du har tænkt dig at løse dem.

 

  • Vær specifik i din projektbeskrivelse: I Unge Forskere afleverer du ikke en synopse, men en rapport og en projektbeskrivelse, der kan fange og imponere juryen. Beskriv projektet så detaljeret som muligt, så du kommer rundt om alle aspekter.
Skip to content