Gå til hovedindhold

Unge Forskeres historie

I 2018 rundede Unge Forskere et skarpt hjørne, da vi for 30. gang fik kåret Danmarks bedste Unge Forskere. Og der er sket rigtig meget siden den første konkurrence.

1959
Faktisk går historien om Unge Forskere endnu længere tilbage end 1989. I mange år giver Familie Journalens konkurrence, Fysikernålen, unge mulighed for at blive anerkendt for deres talent inden for naturvidenskab og teknologi.

I 1959 imponerer Søren Steen f.eks. med sine scrapbøger om rumfart, der er præget af “nydelig orden og sans for det indsamlede materiale”.

Vi går rumalderen i møde, og det må alle unge naturligvis indstille sig på. Flere af aspiranterne har indsendt beskrivelser på krudt- og djævelskabsforsøg for at få hjemmelavede raketter til at slå sovjet-russiske og amerikanske præstationer.

Familie Journalen, 1959

1989
Med Jyllands-Posten som hovedsponsor viderefører Ryan Holm i samarbejde med professor Thor A. Bak de to konkurrencer, Philips Europæiske Konkurrence og Fysikernålen, under navnet JP-forsker.

Jeg husker det at deltage og vinde 5.000 kr. i en alder af 15 som noget ret specielt. Det gav anerkendelse fra klassekammeraterne, der ellers normalt var mere interesserede i, hvem der var bedst til fodbold.

Mikkel Holm Olsen, vinder af JP-forsker, 1993

1990
Den kun ét år gamle konkurrence, The European Union Contest for Young Scientists (EUCYS), bliver afholdt i København. Det lykkedes desværre ikke nogen af de danske deltagere at vinde guld på hjemmebane.

1997
Ugemagasinet Ingeniøren overtager konkurrencen - denne gang under det velkendte navn Unge Forskere.

2002
Konkurrencen bliver opdelt i de tre spor, som stadig findes i dag: Natur & Teknik (Unge Forskere Junior), Opfindere (Unge Forskere Senior) og Min Vildeste Ide.

2008
For første gang bydes alle interesserede gæster velkommen indenfor til Unge Forskere-finalen på Aarhus Rådhus.

 

 

Video fra EUCYS 2008 i København.

Set i bakspejlet var overvejelserne om, hvordan vi skulle ’sælge’ projektet til juryen ikke langt fra den virkelighed, man oplever som forsker i jagten på fondsmidler eller som spirende start-up.”

Thomas Sand Jespersen, vinder af JP-forsker, 1993

2009
Omfanget af konkurrencerne og det internationale engagement kræver flere og flere ressourcer, og derfor overtager Astra (dengang Dansk Naturvidenskabsformidling) administrationen af Unge Forskere.

Vi vinder - vi rejser - vi finder nye veje

Slogan for Unge Forskere i 2009

2014
Unge Forskere har længe haft vokseværk, og i 2014 bliver finalen for første gang afholdt i Forum under navnet Science i Forum.

Da jeg overtog ansvaret for Unge Forskere, var det en spændende, men også lidt hemmelig og elitær konkurrence. Vores vision var at gøre Unge Forskere kendt af hver eneste lærer inden for naturfagene. Fire år senere i 2014 holdt vi et tre dage langt brag af en finale i Forum med 100 finaleprojekter, en stor science-udstilling og over 5.000 besøgende.

Sune Gylling Æbelø, tidligere programleder af Unge Forskere

2016
Publikumsrekorden bliver slået - hele 9.000 nysgerrige gæster besøger Forum.

 

Abdi Hedayat med publikum på scenen til Science i Forum 2017 - Foto: Sanne Vils Axelsen © Astra

 

Science i Forum havde over 9.000 besøgende i både 2016 og 2017. 

2018
Unge Forskeres 30-års jubilæum fejredes med et ekstra festligt finaleshow på Bremen. 

2019
Science i Forum bliver i 2019 til Science EXPO, som i fremtiden kommer til at danne ramme for den tre dage lange finale i Unge Forskere. I forbindelse med navneskiftet flytter eventet til Bella Center Copenhagen.

2020
Grundet COVID-19 blev Science EXPO aflyst i 2020, mens Unge Forskere-konkurrencen blev afholdt som en digital turnering med en digital præmieoverrækkelse, der blev streamet live på Facebook.