- Unge Forskere Junior
- >
- For skoleelever
- >
- Guide til skoleelever
- >
- Den gode juniorposter
Den gode juniorposter
Hvad er en poster?
I semifinalen og til finalen skal dit projekt præsenteres på en videnskabelig poster. Den videnskabelige poster er en præsentation af dit projekt i plakatform. Den skal indeholde den vigtigste information om projektet og præsentere det på en lækker og overskuelig måde. I modsætning til rapporten skal den ikke indeholde alle projektets detaljer, og den må gerne være både personlig og indbydende.
Tre generelle råd til posteren
- Tydelig struktur - lav en tydelig struktur på posteren, som guider læseren gennem dit projekt
- Figurer - brug figurer i stedet for tekst, hvor det kan lade sig gøre - for eksempel til forsøgsopstilling og arbejdsproces
- Kort og præcist - skriv kortfattet og præcist i en letlæselig skriftstørrelse
Posters kan laves i mange formater og størrelser, så du kan tilpasse den netop dit projekt. Men vær opmærksom på, at størrelsen skal passe til væggen på din stand.
Herunder finder du en oversigt over, hvad din poster skal indeholde, hvilke programmer du kan lave posteren i samt information om vægstørrelserne på de enkelte semifinaler.
Det skal din poster indeholde
1. Titel og navn
Titlen på posteren er det, der fanger! Den må gerne være lidt sjov eller anderledes og gøre læseren nysgerrig. Det kan for eksempel være dit forskningsspørgsmål, målet med projektet eller det nye, som du har fundet ud af.
Tænk på titlen som en avisoverskrift: Kort, skarp, præcis - og spændende!
Under titlen, med en mindre skriftstørrelse, skrives navn(e) på forfatteren(e) og skole. Du kan også skrive din/jeres e-mailadresser.
2. Introduktion
Hvorfor er projektet overhovedet interessant? Fortæl, hvad der motiverede projektet, hvorfor det er interessant i en bredere sammenhæng, og hvilket problem/spørgsmål projektet forsøger at løse/besvare.
3. Hypotese
Hvordan forventer du, problemet/spørgsmålet kan løses/besvares? Her præsenteres løsningsforslaget, der blev undersøgt i projektet, og hvorfor netop det forslag blev valgt.
4. Metoder
Hvad gjorde jeg? Her fortæller du om dit undersøgelsesdesign med for eksempel eksperimenter/forsøg, som du brugte for at teste din hypotese. Brug gerne fotos og tegninger til at illustrere dine forsøgsopstillinger, eksperimenter og arbejdsgange.
5. Resultater
Hvad viste undersøgelsen? Her præsenteres data og resultaterne fra undersøgelserne.
Sørg for kun at præsentere de vigtigste resultater. Har du mange forsøgsdata, kan du for eksempel samle flere resultater i tabeller, diagrammer, grafer eller modeller.
Husk, at det vigtigste stadig er, at resultaterne er lette at læse og forstå. Derfor er det også vigtigt, at der er navne og enheder på alle dine figurer og tabeller.
6. Diskussion og perspektivering
Hvorfor fik du de resultater, du gjorde, og hvilken betydning har undersøgelsen? Hvis noget gik anderledes end forventet, så diskuter hvorfor, og hvilken betydning det har. Sammenlign med den eksisterende viden om området og fortæl, hvad netop din undersøgelse betyder i en større sammenhæng. Fortæl eventuelt, hvordan du kan arbejde videre med projektet.
7. Konklusion
Passede din hypotese med dine resultater, og hvad opnåede du? Efter titlen er konklusionen ofte det første, læseren kigger på. Gør derfor konklusionen præcis og overskuelig. Det kan være en fordel at opstille din konklusion i punktform, hvis du har mange del-projekter i projektet.
8. Taksigelse
Hvem har hjulpet dig? De fleste har fået hjælp til deres projekt på den ene eller anden måde. Det er god stil at sige tak til dine hjælpere, og det gøres i dette afsnit. Det kan fo eksempel være din lærer, en forsker, en mentor, din mor eller en klassekammerat. Tak dem for deres bidrag på en venlig og personlig måde.
9. Referencer
Hvor ved du det fra? Skriv hvilke bøger eller informationskilder, du har brugt. Skriv også personer på, hvis du for eksempel har fået hjælp af en forsker.
Eksempler på gode juniorposters
Hent posters fra tidligere deltagere for at få inspiration.
Værd at vide, når du skal designe og trykke din poster
Programmer og størrelser
Der er som udgangspunkt tre programmer, som du kan bruge til at lave din poster. Er der et fjerde program, du er mere tryg ved, skal du bare bruge det.
Er du i tvivl om, hvordan du skal bruge programmerne, kan du (næsten) altid finde vejledninger på YouTube. Du kan også finde poster-skabeloner ved at søge på nettet, men de er oftest på engelsk.
Det populære valg
PowerPoint er et af de mest populære programmer til opsætning af posters, og det er lige til at gå til. Med PowerPoint kan du selv indstille papirstørrelsen til fx A0 (84.1 × 118.9 cm) og derefter indsætte tekst, billeder, grafer og baggrundsgrafik.
For superbrugeren
For dig, der elsker at nørde, er programmerne InDesign og Illustrator de mest anvendte og bedste programmer til at lave postere. De kræver lidt øvelse, men du kan både lave flotte figurer og posters. Du finder InDesign og Illustrator i Adobes CS pakker.
Gratis programmer
Har du brug for et stærkt gratis program til din poster, så er Inkscape et godt bud. Det kræver lidt software-snilde at installere, men programmet er let at gå til og kan give nogle rigtig fede postere som resultat.
Det er vigtigt, at din poster passer til væggen til semifinalerne og finalen.
Semifinalerne
Region Nordjylland
En planchevæg 1,70 m høj og 1,15 m bred, et bord 60 x 90 cm samt ét strømstik
Region Midtjylland
En planchevæg 1,70 m høj og 1,5 m bred, et bord 60 x 90 cm samt ét strømstik
Region Syddanmark
En planchevæg 94 x 237cm, et bord 80 x 120 cm samt ét strømstik
Region Sjælland
En planchevæg eller en væg, et bord 60 x 90 cm samt ét strømstik
Region Hovedstaden
En sort planchevæg 1,80 m høj og 1 m bred, et bord 60 x 90 cm samt ét strømstik
Finalen
Til finalen har du et ekstra stort udstillingsområde. Det består af to standvægge á en meters bredde, der er samlet med en aluminiumsprofil på midten. Unge Forskere bruger toppen af standvæggen, men udover det kan du bruge al pladsen.
Du kan downloade en tegning af finalestanden med ca. mål her.
Guide til skoleelever
Få overblik over deltagelse i Unge Forskere JuniorDen gode juniorprojektbeskrivelse
Råd til din juniorprojektbeskrivelseDen gode juniorpræsentation
Hvordan laver du en god præsentation af dit juniorprojekt?Den gode juniorrapport
Hvad skal den gode Unge Forskere-rapport indeholde? Vi har lavet en disposition, der gør det lettere at komme i mål og få det hele med.Den gode juniorposter
Få gode råd til, hvad en videnskabelig poster skal indeholde og se eksemplerDet gode video-pitch junior
Få gode råd til dit pitch.
Har du spørgsmål
Skriv til info@ungeforskere.dk
Modtag Astras nyhedsbrev
Tilmeld dig til Astras nyhedsbrev og få løbende inspiration og ny viden til din undervisning i naturfag og de naturvidenskabelige fagområder.
Guide til skoleelever
Få overblik over deltagelse i Unge Forskere JuniorDen gode juniorprojektbeskrivelse
Råd til din juniorprojektbeskrivelseDen gode juniorpræsentation
Hvordan laver du en god præsentation af dit juniorprojekt?Den gode juniorrapport
Hvad skal den gode Unge Forskere-rapport indeholde? Vi har lavet en disposition, der gør det lettere at komme i mål og få det hele med.Den gode juniorposter
Få gode råd til, hvad en videnskabelig poster skal indeholde og se eksemplerDet gode video-pitch junior
Få gode råd til dit pitch.