Juniorfinalister viser deres projekt frem.

Guide til skoleelever

Går du i 0.-10. klasse? Så kan du deltage med et naturvidenskabeligt projekt i Unge Forskere Junior

Du kan enten bruge et projekt, du har lavet som en del af undervisningen eller et projekt, du har lavet på egen hånd. Det, der skal til for, at et projekt er et Unge Forskere-projekt, er, at du i projektet skal bruge enten den naturvidenskabelige metode eller ingeniørens arbejdsmetode.

Du kan deltage alene eller i en gruppe på op til tre personer. Alle deltagere skal være under 21 år, når finalen afholdes.

astra girl

1. Din lærer tilmelder dit projekt

Første skridt er, at din lærer tilmelder dig eller din gruppe til konkurrencen. Tilmeldingen skal ske inden deadline d. 31. januar 2024. Når din lærer har tilmeldt dig, skal du oprette en profil på tilmeldingssiden, og herfra kan du følge med I at alle elementer til dit projekt er uploadet korrekt og det er også her du finder information til dit videre forløb i konkurrencen, hvis du bliver udtaget til semifinale og finale.

I første omgang skal du/din gruppe lave en rapport (læs mere om rapporten) og en projektbeskrivelse (få gode råd til projektbeskrivelsen). Projektbeskrivelsen er et skema, hvor du svarer på en række spørgsmål om dit projekt og din proces. Projektbeskrivelsen er vigtig, for det er den, juryen hovedsageligt bruger, når de udtager projekter til finalen. I kan rette i rapporten og projektbeskrivelsen helt frem til deadline, også når I er tilmeldt.

Som et supplement til projektbeskrivelsen og projektrapporten skal du også aflevere et video pitch på 3 minutter, der skal svare på spørgsmålene: Hvad har du undersøgt? Hvorfor har du undersøgt det? Hvordan har du undersøgt det? Hvad har du fundet ud af? Hvorfor er dit projekt det fedeste projekt i verden? 

Alle projekter, der indsendes til Unge Forskere, får feedback fra forjuryen. Det betyder, at selvom dit projekt ikke går videre i konkurrencen, så får du feedback på projektet fra folk, der arbejder med naturvidenskab til hverdag. 

astra girl

Valg af kategori

Når du tilmelder et projekt, skal din lære vælge en af tre kategorier,  dit projekt skal tilmeldes i. Vær opmærksom på, at kategorierne har forskellige bedømmelseskriterier. Læs om bedømmelseskriterier for junior.

Life Science

Kategorien om alt det levende. For projekter inden for fagområderne biologi, geografi, kemi eller tværgående emner om fx miljø, natur og sundhed.

Physical Science

Kategorien om de ikke-levende systemer. For projekter inden for fagområderne datalogi, fysik, geovidenskab, matematik og statistik eller tværgående emner om fx astronomi eller Jordens kredsløb.

Technology

Kategorien om teknologiske løsninger. For projekter inden for fagområderne datalogi, engineering, mekanik, teknologi eller som del af tværgående emner om fx innovation og entreprenørskab.

Underskrift fra forældre

Du skal også aflevere to blanketter med underskrifter fra dine forældre, der bl.a. giver tilladelse til, at du deltager i konkurrencen. Blanketterne kan findes her, og uploades på din profil på tilmeldingssiden Mit Unge Forskere. Er du i en gruppe, skal I hver især aflevere to blanketter med forældreunderskrifter. 

astra girl

2. Videre i konkurrencen 

Efter tilmeldingsdeadline d. 31. januar 2024, bliver projekterne sendt til Unge Forskeres forjury. Du får information vedr. udtagelses til semifinalerne midt februar.

Alle projekter får feedback fra forjuryen, der har vurderet, hvilke projekter der skal videre til semifinalen. Du kan bruge kommentarerne videre i dit arbejde med projektet. 

astra girl

3. Lav en poster og forbered din præsentation

Inden semifinalen skal du forberede en præsentation på ca. syv minutter og lave en videnskabelig poster. Begge skal være klar den dag, semifinalen skal afholdes. Læs mere om præsentationen og posteren

4. Finalen - Science EXPO

Finalen afholdes fra d. 21.-23. april 2024 til Science EXPO i København. Husk, at du skal tilmelde dig finalen. Det er meningen, at du arbejder videre med dit projekt frem mod finalen, og du kan derfor ændre i projektbeskrivelsen og rapporten, indtil du tilmelder dig, og du er velkommen til at lave ændringer på posteren frem til finalen.  Her skal du præsentere dit projekt til finalejuryen under juryrunder. 

astra girl

5. Præmieoverrækkelse

Unge Forskere-konkurrencen afsluttes med den store præmieoverrækkelse, der finder sted tirsdag den 23. april, hvor vinderne af konkurrencen bliver udråbt. Her uddeles præmier for mere end 300.000 kr. og en række særpriser. 

Vi glæder os til at modtage dit projekt!

astra girl

Modtag Astras nyhedsbrev

Tilmeld dig til Astras nyhedsbrev og få løbende inspiration og ny viden til din undervisning i naturfag og de naturvidenskabelige fagområder. 

Skip to content